Zárt tárgyalást rendeltek el a gárda-perben

Vágólapra másolva!
Videofelvételeket nézett meg a bíróság a Magyar Gárda feloszlatásáról döntő per keddi tárgyalási napján. Az egyik felvétel miatt egy időre zárt tárgyalást rendeltek el. A bíró szerint elképzelhető, hogy kedden ítélet születik az ügyben.
Vágólapra másolva!

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró a Magyar Gárda perében a Fővárosi Bíróságon kedden, hogy megnézzék Vona Gábornak, az egyesület elnökének egy videofelvételen rögzített beszédét. Az ügyészség indítványozta, hogy tekintsék meg a gárda országos vezetői értekezletén, szeptemberben készült felvételt, amelyen Vona az egyesületnek a mozgalomban betöltött szerepéről, illetve az egyesület és a mozgalom viszonyáról beszél.

Az ügyész az előző, hétfői tárgyaláson elmondta: azért fontos a felvétel megtekintése, mert a gárda a perben főként azzal védekezik, hogy a Magyar Gárda egyesület és a Magyar Gárda mozgalom két független szervezet.

A gárda viszont tiltakozott a felvétel bemutatása ellen, mert szerintük ezt egy internetes oldalon a beleegyezésük nélkül, szerintük jogosulatlanul tették közzé. Vona Gábor még hétfőn azt mondta, emiatt feljelentést is fog tenni magántitok megsértése miatt.

Kedden, még a tárgyalás nyilvános részén a Magyar Gárda kérésére megnéztek egy pár perces videofelvételt, amely egy cigányszervezetek részvételével megtartott fórumon készült. Ezen Vona Gábor arról beszélt: a magyarság és a cigányság nem ellenségei egymásnak, közös az ellenségük a bűn, a bűnözés; a jelenlegi vezetők egyaránt fosztogatják a cigányokat és a magyarokat.

Ítélet születhet

Az eljáró bíró többször jelezte, hogy a Magyar Gárda egyesület feloszlatása érdekében indított per ötödik tárgyalásán, vagyis még kedden ítéletet is hirdethetnek. A pert hétfőtől új bíró, Pataki Árpád, a Fővárosi Bíróság sajtó- és személyiségi jogi perekben eljáró tanácselnöke tárgyalja, mert a korábbi bíró elfogultságot jelentett be, miután augusztusban ismeretlenek megfenyegették.

A keddi tárgyalási nap is szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlott, a Fővárosi Bíróság körüli utcák a rendőrkordonnal vannak lezárva, az áteresztő pontokat a rendőrség jelentős erőkkel biztosítja, csakúgy, mint a bíróság épületét.

Kizárták a beavatkozókat

A bírósági eljárás megkezdése óta mindkét oldalon számos civil szervezet avatkozott be peres félként. A bíróság azonban hétfői végzéseiben kimondta, hogy valamennyi beavatkozási kérelmet elutasítja, a korábban megengedett beavatkozókat pedig kizárja a perből.

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatására irányuló polgári per a Fővárosi Bíróságon március 12-én kezdődött. A Fővárosi Főügyészség a szervezet tavaly december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása után döntött arról, hogy kezdeményezi a gárda feloszlatását. Az ügyészség szerint a Magyar Gárda tényleges tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve végzi, működése a cigány népcsoport szabadságának és jogainak olyan fokú sérelmével jár, amely indokolja a feloszlatást. A bírósági eljárás megkezdése óta mindkét oldalon számos civil szervezet lépett be a perbe.

A Magyar Gárdát 2007 júniusában tíz alapítóval jegyeztette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése. A szervezet létrejötte ellen parlamenti pártok, civil- és kisebbségi szervezetek, hazai és külföldi politikusok tiltakoztak.