Vágólapra másolva!
Két csalási kísérlettel is gyanúsítják Gál Györgyöt, az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának elnökét. Gált már eddig is nyolc csalással, több vesztegetéssel és magánokirat-hamisítással gyanúsították, amiért az ügyészség szerint segített ár alatt egy vállalkozó kezére játszani önkormányzati ingatlanokat.
Vágólapra másolva!

Újabb bűncselekményekkel gyanúsítja Gál Györgyöt, az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának elnökét a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Keresztes Imre főügyész szerdán. A mostani gyanúsítással együtt az ügyészség szerint összesen mintegy 970 millió forint kárt okozhattak az ügyben érintettek az önkormányzatnak, és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg - olvasható a közleményben.

Az ügyészség Gál Györgyöt nyolc rendbeli csalással, tíz rendbeli hivatalos személyként elkövetett vesztegetéssel és tizenegy rendbeli, felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítással gyanúsítja. A gyanúsítás két, különösen jelentős kárt okozó csalás kísérletével is bővült, ezt Gállal keddi kihallgatásán közölték.

A főügyészség szerint Kardos Péter, a pénzügyi bizottság jelenlegi elnöke - egy Rózsa utcai ingatlan megszerzése érdekében - közös céget alapított egy vállalkozóval. Először ő volt a cég ügyvezetője, majd - hogy az önkormányzatnál ne derüljön ki az összeférhetetlenség - a barátnője lett a cégvezető, akit Gál is ismert. A gyanú szerint a cég ezután - a gazdasági bizottság elnökével előre egyeztetett, piaci ár alatti összegű - vételi ajánlatot nyújtott be az önkormányzati tulajdonú lakóházra.

Mivel mégis kiderült, hogy a pénzügyi bizottság tagja érdekelt a cégben, ugyanazzal a vállalkozóval közösen új céget alapítottak, szintén barátnőik neve alatt. Majd újabb ajánlatot tettek a házra, egy hamis értékbecslés alapján - állítja az ügyészség. Mivel így megtévesztették a képviselő-testület többségét, az üzlet 42,5 millió forint ellenében összejött, miközben egy érdeklődő külföldi befektető a vételáron felül csaknem 100 milliót kínált az ingatlanért. A gyanú szerint két másik, egy Dembinszky utcai és egy Dob utcai háznál is ugyanígy jártak el, ezzel 66,6 millió forint, illetve 113 millió forint kárt okoztak a VII. kerületi önkormányzatnak.

A főügyészség szerint a gazdasági bizottság elnöke 25-25 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól a segítségéért. A gyanú szerint emellett további összegeket kapott azért, hogy az önkormányzat ugyanennek a vállalkozónak az érdekeltségébe tartozó cégnek értékesítsen három Király utcai lakóházat. Gál így az ügyészség szerint ingatlanonként 20 millió, összesen egyidejűleg 60 millió forintot kért és kapott 2003-ban a vállalkozótól. A gazdasági bizottság elnöke így összesen 305 millió forintot kapott a vállalkozótól támogatásáért cserébe.

Eddig összesen 14 önkormányzati lakóház értékesítésével kapcsolatban történtek meg a gyanúsítások. Gál továbbra is tagadta a bűnösségét, ugyanakkor nem élt panasszal az újabb gyanúsítások ellen.

A VII. kerületi önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottságának elnöke, valamint az ügyben szereplő értékbecslő jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A főügyészség október óta összesen kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hatan - köztük az ügyben érintett vállalkozó szabadlábon védekeznek.