Estére javult a helyzet Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Sok repülőjáratot töröltek szerdán a ferihegyi teptéren zajló sztrájk miatt, de estére várhatóan valamennyi járat el tud indulni. A sztrájkot azért hirdette meg két szakszervezet, mert nem tudtak megegyezni a repteret üzemeltető Budapest Airporttal a kollektív szerződésről. A reptérüzemeltető cég szóvivője szerint teljes a bizonytalanság a következő napokat illetően is. A Malév 29 járat indulására számít csütörtökön, 13-at viszont töröltek.
Vágólapra másolva!

Estére normalizálódott a helyzet Ferihegyen - közölte szerda este Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője, aki szerint valamennyi induló járatot el tudják indítani a reptérről az este, és az éjszakai járatok indulásában sem lesz fennakadás. A helyzet lényegesen javult, így az esti járatokat már este hét, fél nyolc körül el tudták indítani, a várakozási idő lecsökkent 25-30 percre - mondta a szóvivő.

A csütörtöki nap légi közlekedésével kapcsolatos körülményekről Szollár szerda este még nem tudott tájékoztatást adni, nagy a bizonytalanság. Az utasoknak a szóvivő azt tanácsolta: gépük indulásáról érdeklődjenek a légitársaságoknál. A BA honlapja szerint reggel 6 órakor indulnak az első gépek.

29 Malév-járat indulására számítanak csütörtökön

A Malév csütörtök késő este azt közölte: csütörtökön 29 járat indulására számítanak, 13-at viszont töröltek, és késések is várhatók. A légitársaság a szerdai nap tapasztalataira alapozta ezt az előrejelzését: a szerdaihoz hasonló méretű sztrájkra számítanak. Várhatón felszáll csütörtök reggel 6:20 és délután 17:35 között egyebek mellett a londoni, a római, a zürichi, a velencei, a moszkvai, a berlini, a koppenhágai, a párizsi, az isztambuli és egy amszterdami Malév-gép. Törölték azonban a genfi, a varsói, a stuttgarti, a frankfurti, a ljubljanai, a zágrábi, a tel-avivi, a helsinki, az odesszai, a szkopjei, a szarajevói, a temesvári és egy másik amszterdami járatot

Valamennyi járatot, így a Ferihegy I-ről induló fapados, azaz diszkont légitársaságok által működtetett járatokat is Ferihegy II-ről indítják. Aki úgy dönt, hogy kimegy a reptérre, az a járat indulása előtt legalább három órával érkezzen meg oda.

Szollár közlése szerint a munkabeszüntetés a szerdai nap folyamán 248 járatot érintett, összesen több mint 50 járatot kellett törölni, ezeknek fele-fele volt induló és érkező repülőgép. Arról a BA szóvivőjének nem volt tudomása, hogy ellátatlan utasok volnának a reptéren.

A sztrájkot meghirdető szakszervezetek szerda esti közleménye szerint azonban teljes volt a leállás Ferihegyen, a munkabeszüntetés támogatottsága 90 százalékos. A sztrájkhoz csatlakoztak a repülőtéri világításért felelős dolgozók is.

A Malév délután azt közölte, hogy 22, Budapestről induló járatát törölte, de 16 járatát el tudta indítani, 24 járata pedig megérkezett. A szakszervezetek ezzel szemben szerda este azt állították közleményükben: a Malév mindössze két járatát tudta elindítani a nap folyamán.

A törölt járatok utasainak jegyét a Malév térítésmentesen átírja egy későbbi Malév, oneworld légitársaság vagy más partner légitársaság által üzemeltetett járatra, a forgalom helyreállását követően. Az utasok további információt a Malév call centertől, a 06-40-212121-es számon kaphatnak, illetve a légitársaság www.malev.hu honlapján olvashatnak.

Szerdán menetrend szerint 250 járat közlekedett volna Ferihegyről - mondta a Budapest Airport szóvivője, aki szerint az érkező járatokat a repülőtér rendben tudja fogadni, ám több légitársaság döntött úgy, hogy a bizonytalan visszaút miatt el sem indítja Ferihegyre repülőit.

Hoppon maradt utasok

A Wizz Airnek szerdán 7 induló es 7 érkező járatot közlekedtetett volna Budapestről. A sztrájk miatt a 10 órás Budapest-Eindhoven járatot már kénytelenek voltak törölni. Az utasok átfoglalhattak a következő Wizz Air járatra, vagy felhasználhatják a kifizetett összeget egy későbbi útra, illetve, ha azt választják, a légitársaság visszatéríti a jegy árát. A Wizz Air délután négy órakor azt közölte, hogy a párizsi járat 13.20-kor szállt fel, 1 óra 15 perc késéssel. A belgiumi Charleroi-ba induló gép 40 perc késéssel, 15.45-kor szállt fel. A sztrájk miatt további késések várhatóak az esti járatoknál.

Nem közlekedik az Air France párizsi és a British Airways londoni járata, a Lufthansa utasait busszal szállítja Bécsbe, a New York-i járat ugyanakkor közlekedik - tájékoztott délután Szollár.

Hiányos tájékoztatásra panaszkodnak

Szollár szerint a reptér nem bénult meg teljesen, a 2B terminál két utasbiztonsági ellenőrző ponttal üzemelt. Erre a terminálra irányították az 1-es terminálról a diszkont légitársaságokat, illetve a 2A járatait is. A 2B terminálon valóban jobb a helyzet, működnek a jegykezelők és nem látni olyan sok várakozót sem - jelentette tudósítónk napközben a helyszínről.

Tudósítónk szerint a reptéren hangosbemondón angolul és magyarul is bemondják időnként, hogy sztrájk van és hogy hova érdemes fordulni, de több utas arról panaszkodott, hogy nem tartja megfelelőnek a repülőtéri tájékoztatást. Azt hiányolják, hogy azon kívül, hogy sztrájk van, nem tudnak semmit járatukról és a lehetséges alternatívákról. "A tévéhíradóból több információt kaptam, mint itt helyben" - panaszkodott az [origo] tudósítójának egy 30 év körüli nő, akinek törölték járatát. Amszterdamba utazott volna, onnan pedig tovább az Egyesült Államokba, hogy meglátogassa ott dolgozó férjét. Másfél éves kisgyerekével együtt utazott volna, ezért megjegyezte, hogy különösen rosszul viseli a várakozást.

Nézzen még több reptéri képet!

Egy szintén a 2A terminálon várakozó, hatvanas éveiben járó férfi tudósítónknak azt mondta, fogalma sincs róla, miért van sztrájk, viszont ő is aggódik amiatt, hogy nem tud elutazni. 12:50-kor indulna a gépe Münchenbe, onnan pedig New Yorkba utazna tovább, hogy meglátogassa lányát. A férfi megjegyezte, a lánya épp erre az időszakra időzítette szabadságát, úgyhogy ezért nagyon sajnálná, ha nem tudna elutazni hozzá.

"Az utasok türelmesek, kiabálás nem volt" - mondta tudósítónknak a Malév jegykezelő pultjának egyik munkatársa. Hozzátette, így nagyon unalmas a munkája, ezért abban bízik, hogy délután elindul néhány gép.

A Lufthansa, az AirFrance-KLM, a Malév és a többi társaság irodáinál is hosszú sorok kígyóznak, az emberek csatlakozási, átszállási lehetőségekről érdeklődnek. A Lufthansa egyik illetékese úgy tájékoztatta a társaság utasait, hogy nemsokára két autóbusz érkezik a 2A terminál elé, amely Bécsbe szállítja őket, ahonnan csatlakozással utazhatnak tovább. Aki tehette, meg sem várta a buszt, és elindult Bécsbe.

Az egyik taxitársaság képviselője elmondta: készülnek arra, hogy megnövekedhet a forgalmuk ha elhúzódik a sztrájk, de egyelőre ez nem mutatkozik meg a rendelésekben.

Szakszervezet: zaklatták a sztrájkolókat

A határozatlan idejű sztrájkot két szakszervezet - a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet - hirdette, követeléseik között szerepelt egyebek között a BA átalakításának felfüggesztése, a kiszervezések azonnali leállítása, a létszám megtartása, pénzbeli juttatás a dolgozóknak és új kollektív szerződés kötése.

Interjú a vitás felekkel

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője tudósítónknak elmondta, hogy 10-kor volt egy tárgyalás a kollektív szerződésről, de nem sikerült megegyezni. Hozzátette, hogy a következő napok működése is teljesen bizonytalan, minden attól függ ugyanis, hogy hányan veszik fel a munkát az utasbiztonsági munkatársak közül. Szollár hangsúlyozta, hogy a munkáltató kész egyeztetni a szakszervezettel, de nem a sztrájk alatt, csak akkor, ha az érdekképviselet felfüggeszti a munkabeszüntetést. Hozzátette: a BA nem engedhet a szakszervezet zsarolásának, nem állíthatja le a vállalat átalakítását.

Csorba Attila, a sztrájkot hirdető egyik érdekképviselet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke azt mondta, hogy a sztrájkoló munkavállalókkal a vezérigazgató "ordibált" és egy lapra felírta a nevüket, ami szerinte munkahelyi zaklatásnak minősül. Ez ellen az érdekképviselet a leghatározottabban fel fog lépni - tette hozzá. "A helyzet pattanásig feszült Ferihegyen. A BA vezetőségének tagjai - korábban sosem tapasztalt módon - felkeresték a dolgozókat munkahelyeiken. Magukból kikelve üvöltöznek, és a sztrájkoló dolgozók neveit írják fel papírcetlikre" - olvasható a sztrájkot szervező két szakszervezet közleményében. Csorba hozzátette: javasolták a munkáltatónak a tárgyalások folytatását, ám a BA válasza szerint legkorábban péntek délelőtt ülhetnek tárgyalóasztalhoz a felek.

Szollár Domokos tagadta, hogy a munkaadó megfenyegette volna a sztrájkolókat. A BA szóvivője korábban irracionálisnak, arcpirítónak nevezte a követeléseket és hangsúlyozta, hogy éppen a modernizációt szolgáló átalakításoknak köszönhetően nem kell most tömeges elbocsátásról dönteni a cégnél. Hozzátette: a kollektív szerződésről már megkezdték az egyeztetéseket a reprezentatív szakszervezetekkel.


Nézzen még több reptéri képet!

Hétkor állt le az élet

Reggel 7 órakor állt le az utasbiztonsági ellenőrzés Ferihegyen, miután a területen dolgozók mindegyike sztrájkba lépett. Azok az utasok, akik addig már átestek az ellenőrzésen elindulhattak. Akik azonban 7 után érnek ki a reptérre várhatóan nem. A 2A terminál indulási csarnoka 7 óra 30-ra már teljesen megtelt a várakozó utasokkal.

Nem sokkal reggel 8 óra után Szollár Domokos még azt mondta az [origo]-nak, "egyelőre jól viselik a várakozást az utasok, de ez az idő előre haladtával valószínűleg romlani fog". A szóvivő szerint rendkívül fontos, hogy mindenki azt a légitársaságot keresse, amelyiknek a gépén utazna, ugyanis ők döntenek az indulásokról, és az esetleges járattörlésekről is.

Reggel 7 előtt még nem éreztette hatását a 6 órakor kezdődött sztrájk Ferihegyen. Az MTI helyszínen lévő tudósítója szerint háromnegyed hétig hosszú sorok nem alakultak ki, és az indulási időt jelző táblákon sem szerepelt járattörlés, vagy jelentős késés.

Szollár Domokos akkor azt mondta, hogy a kritikus időszak a reggel 7 órás műszakváltás után következik, akkor derül ki, hogy hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és ez hogyan érintheti a forgalmat, hány járat késik, illetve kell-e járatot törölni. Akkor úgy nyilatkozott: a műszakváltásig ellenőrzött, nyolc óra és fél kilenc között induló gépek várhatóan időben szállnak fel.

A sztrájk bejelentésre azt követően került sor, hogy kedden megállapodás nélkül ért véget a tárgyalássorozat a ferihegyi repülőtéren a Budapest Airport és a két érdekvédelmi szervezet, a LESZ, valamint a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete között.