Szilveszterkor jöhet a szmogriadó Budapesten

Vágólapra másolva!
A határérték kétszerese a mikroszkopikus por koncentrációja Budapest levegőjében, ami az ÁNTSZ szerint már egészségtelen. A rendkívül szennyezett levegő miatt előfordulhat, hogy alkalmazni kell az ősszel megváltozott szabályokat, és el kell rendelni az első igazi szmogriadót. A Főpolgármesteri Hivatal arra figyelmeztetett, hogy a fővárosiak a saját érdekükben kevesebbet autózzanak, mert egy szmogriadó miatt az autók felét is eltilthatják átmenetileg a közlekedéstől.
Vágólapra másolva!

Egészségtelen Budapest levegője, mert jelentősen megnőtt keddre a levegőben szálló por koncentrációja - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az Országos Légszennyezettség Mérőhálózat adatai szerint a legrosszabb a helyzet a Széna téren, ahol a mikroszkopikus por (PM10) koncentrációja köbméterenként 104,8 mikrogramm, vagyis a határérték 210 százaléka. A Kosztolányi Dezső téren a határérték 199, az Erzsébet téren 188 százalékát mérték.

Több állomás környezetében a nitrogén-dioxid koncentráció is elérte a kifogásolt szintet, ezért a levegőhigiénés index (LHI) a négyfokozatú skálán elérte a hármas, egészségtelen szintet. Az ÁNTSZ jelentése szerint a gyermekeket, időseket, asztmában és egyéb légzőszervi betegségben szenvedőket érinti leginkább a levegő minőségének romlása. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy kerüljék a szabadban történő tartózkodást, az aktív testmozgást.

Az önkormányzat önmérsékletet kér

A Főpolgármesteri Hivatal azt kéri, hogy a budapestiek saját érdekükben önként korlátozzák az autóhasználatot, helyette használják a BKV-járatokat. "Elsősorban a kétütemű benzinmotorral és dízelmotorral hajtott gépjárművek használatát kell mérsékelni ahhoz, hogy a szmogriadó riasztási fokozata elkerülhető legyen. Kérjük a budapestieket, hogy korlátozzák a szén- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, és kerüljék a nyílt téri égetést!" - olvasható a hivatal közleményében.

Ha ugyanis nem változik a helyzet - figyelmeztet a Főpolgármesteri Hivatal -, előfordulhat, hogy életbe kell léptetni a szmogriadó úgynevezett riasztási fokozatát, márpedig az rendkívül szigorú korlátozásokat jelent a budapestieknek. Riasztási fokozat esetén például egyik nap csak a páros, másik napon pedig a páratlan rendszámú járművek közlekedhetnek.

Nem lesz szél, hogy kitisztítsa a levegőt

A szmogriadóval kapcsolatban október 25-én lépett életbe új jogszabály. Az egészségügyi, a környezetvédelmi és a földművelésügyi tárca közös rendelete a PM10-re vonatkozóan tájékoztatási és riasztási küszöbértéket határoz meg. Kötelező tájékoztatást a rendelet akkor ír elő, ha a szálló por mennyisége napi átlagban, két napon keresztül meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot.

A riasztási küszöbérték a 100 mikrogrammnál nagyobb mennyiség két napon át, ez utóbbinál további feltétel, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban sem változik az időjárás, vagyis nem lehet például arra számítani, hogy a feltámadó szél áttisztítja a levegőt. Az [origo] Időjárás rovatát működtető ICI Interaktív Meteorológia előrejelzése szerint az időjárás a következő két napban nem változik, továbbra is ködös, hideg időre és csak gyenge légmozgásra kell számítani. Javulás leghamarabb pénteken várható, amikor egy hidegfront érkezik a Kárpát-medence fölé.

Tájékoztatási fokozatú szmogriadó jöhet

A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a légszennyezettségi állapotot mérő műszerek azt jelezték, hogy december 30-án a szállópor mennyisége az Erzsébet téren, a Teleki téren és a Gilice téren is meghaladja a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket. Ha ez szilveszter napján sem változik, az önkormányzatnak kötelező tájékoztatni erről a lakosságot. Ha ezután is tovább súlyosbodik a helyzet, sor kerülhet a szmogriadó riasztási fokozatára.

December 30-án a Levegő Munkacsoport is közleményben jelezte, hogy "veszélyesen megnőtt az emberek egészségét leginkább veszélyeztető légszennyező anyag, a szálló por koncentrációja", ezért a szervezet is arra kéri az embereket, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak az utcán és kevesebbet közlekedjenek autóval. Sürgették a fővárosi önkormányzatot is, hogy mielőbb hajtsák végre a fővárosi közgyűlés által 2006 májusában elfogadott levegőtisztaság-védelmi programot.

Az európai szabályozás szigorúbb a magyarnál: a szállópor-szennyezettség határértéke napi átlagértékben a köbméterenkénti 50 mikrogramm lehet, és ezt egy évben legfeljebb 35 napon haladhatja meg. Magyarországon évente 120-150 napon mérnek egyes állomások az egészségügyi határértéket meghaladó szállópor-szennyezést. Ezért a magyar kormány - nyolc másik tagállammal együtt - halasztást kért a kis méretű szálló porra ennek a határértéknek az alkalmazására.