Szerdára helyreállt a vasúti közlekedés az országban

Vágólapra másolva!
Ismét menetrend szerint közlekednek a vonatok, valamennyi járat elindult szerda reggel. Késések is csak a nemzetközi járatoknál fordulhatnak elő a MÁV szóvivője szerint. A VDSZSZ hétfőn jelentette be, hogy felfüggeszti a sztrájkot.
Vágólapra másolva!

Helyreállt a vasúti közlekedés szerdára, a menetrendben meghirdetett valamennyi járat elindul, jelentős késésre nem kell számítani - mondta Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke szerdán reggel az MTI-nek.

Egyedül a nemzetközi járatoknál fordulhatnak elő késések, de várhatóan a nap folyamán a nemzetközi forgalom is már a menetrend szerint zajlik majd.

A sajtófőnök közölte, hogy december 24-én a szombati menetrend érvényes, a következő három napon pedig az ünnepi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Ilyenkor jellemzően kevesebben utaznak, ezért kevesebb vonatot indítanak - tette hozzá.

Nem tudnak megegyezni

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) december 14-én éjféltől folytatta a már többször felfüggesztett sztrájkját. A határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkot idén február elsején hirdették meg, a munkabeszüntetés bármikor felfüggeszthető és újraindítható. Azóta immár hét különböző időszakban sztrájkoltak a szervezet tagjai.

A VDSZSZ azt követeli, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo 102,5 milliárd forintos privatizációs bevételéből, ez mintegy 8 milliárd forintot tenne ki. Ezen felül visszamenőleg 10 százalék kiszervezési pótlékért harcolnak a MÁV-ból kikerült leányvállalatok dolgozóinak. Emellett azt várják a társaságtól, hogy vonja vissza az új menetrendet, mert az szerintük sem az utasoknak, sem a dolgozóknak nem felel meg.

A MÁV-társaságok jogszerűtlennek és közgazdaságilag megalapozatlannak tartják a VDSZSZ követelését. A MÁV Zrt. szerint a privatizációs törvény nem teszi lehetővé a más társaságokban dolgozók számára a kedvezményes tulajdonszerzést, így azt csak a MÁV Cargo dolgozóinak ajánlották fel a részvények 5 százaléka erejéig.