Vizsgálják a dioxingyanús ír disznómájat

Vágólapra másolva!
Az Írországból származó disznóhús már elhagyta Magyarországot, sertésmáj viszont van az országban. Egy Győr megyei üzembe érkezett 70 tonna ír májról szerdára derül ki, hogy tartalmaz-e dioxint. Írországban tíz sertéstelepen találtak olyan takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Az már biztos, hogy az Írországból származó disznóhús elhagyta Magyarországot, sertésmáj viszont van az országban - mondta az [origo]-nak Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese.

A Kaiser Food Kft. Győr-Moson Sopron megyei Abdán található üzemébe 70 tonna sertésmáj érkezett Írországból. 57 tonnából májas készült, ezt a cég visszavonta a boltok polcairól. További 14 tonna májat pedig zároltak. A cég mindkét tételre dioxinvizsgálatot kért, ez várhatóan szerdára készül el.

Keddre derült ki, hogy négy szállítmány írországi disznóhús érkezett Lengyelországból Magyarországra. A közel 70 tonna hús azonban nem került a boltok polcaira, azt továbbszállították Romániába. A szállítmányokat a hatóságok nem vizsgálták meg, így azt sem tudják róluk, hogy tartalmaztak-e dioxint. Mindössze a dokumentációból derült ki, hogy a hús Írországból érkezett.

A magyar hatóságok kedden először csak 3 szállítmány sorsáról tudtak beszámolni, további 6,5 tonnáról azonban nem. Az erről szóló dokumentáció megtalálása azért volt nehezebb, mert a negyedik tétel nemcsak ír, hanem más országból származó húst is tartalmazott. Kedd estére azonban erről is kiderült, hogy elhagyta az országot.

Az ír hatóságok tíz sertéstelepen találtak olyan takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz. Ezért vetették le a polcokról az összes olyan húskészítményt, amely szeptembert követően került oda. Írország értesítette a dioxinos sertéshúsról az unió többi országát, köztünk hazánkat is.