Sok rendőri hiba volt október 23-án az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Nemzetiszín szalagért és nyakban lógó sípért is igazoltattak embereket a rendőrök október 23-án - áll Szabó Máté ombudsman jelentésében, amely kifogásolja a rendőrök eljárását. A biztos szerint a mostani ünnepen volt a legtöbb probléma a rendőrök azonosító jeleivel.
Vágólapra másolva!

A nemzetiszínű szalag vagy a síp viselése az elmúlt években egyfajta vélemény kifejezéseként, tiltakozásként jelent meg a budapesti utcákon - olvasható Szabó Máté ombudsman legfrissebb jelentésében, amely szerint október 23-án a rendőrök igazoltatták a véleményüket a szalag viselésével vagy síppal kifejezőket. A jelentés szerint ez egy megítélés alá esik a vélemény közlésének előzetes betiltásával, vagyis a cenzúrával.

Az ombudsman munkatársai szerint - akik a nemzeti ünnep alatt vizsgálták a rendőrség fellépését - a szabad véleménynyilvánításhoz való jog, valamint a hátrányos megkülönböztetés alkotmányban rögzített tilalma sérült ezzel.

Október 23-án volt olyan rendezvény, amelynél - a szervezők határozott kérése ellenére - a rendőrök a beléptető kapuknál, illetve azok közvetlen előterében igazoltattak, csomagokat és ruházatot vizsgáltak át. Budapest rendőrfőkapitánya a beléptetést a rendezvény közönségének összetételével és a korábbi tapasztalatokkal, a fokozott közbiztonsági kockázattal indokolta.

Az ombudsman ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy a rendezvény, az ott tartózkodók biztonságának védelme, a gyülekezés békés jellegének fenntartása a törvény szerint a rendező kötelezettsége, a rendőrség pedig akkor ellenőrizhet itt, ha a szervező erre felkérte. A közrend és közbiztonság védelme, ennek keretében a rendezvény békés jellegének megőrzését szolgáló rendőri intézkedések azonban már egyértelműen legitim célúnak minősülnek - közölte az ombudsman.

Az intézkedő rendőrök problémás azonosíthatóságával kapcsolatban a biztosnak már korábban is voltak kifogásai. Október 23-án a biztos munkatársai azt tapasztalták, hogy - bár a tömegkezelési feladatokat megelőző eligazításokon rendszeresen felhívják az állomány figyelmét az azonosító számok megfelelő felhelyezésére - a rendezvényeket biztosító rendőröknél már vannak hiányosságok. Ezek közé tartozik például, hogy a védőfelszerelésen lévő azonosító nem egyezik meg a rendőr jelvényén szereplővel és a tépőzáras hímzett számok már közelről se olvashatók egyértelműen.

Szabó munkatársai a gyülekezési jog érvényesülését kiemelt feladatként vizsgálva, egy év alatt csaknem ötven rendezvényen vettek részt. Korábban sem a a tüntetők, sem pedig a rendőrök részéről nem érte őket atrocitás, zaklatás. Az idei ünnepen azonban egy helyszínen háromszor is megtörtént, hogy a rendőrök nem fogadták el az állampolgári jogok biztosának megbízólevelét, hanem igazoltatták az alkotmányos jogvédő intézmény megbízottait. Budapest rendőr-főkapitánya, Tóth Gábor utólag elnézést kért a szakszerűtlen intézkedésért, elrendelte, hogy a rendőrség megkapja az ombudsmani tevékenység jogköreivel kapcsolatos felvilágosítást.