Karácsonykor is folytathatják a sztrájkot a vasutasok

Vágólapra másolva!
Kilátásba helyezték a vasutasok, hogy - eddig ígéreteikkel szemben - karácsonykor is folytatják a sztrájkot. Ezt Gaskó István szakszervezeti vezető az érdekszervezet elleni politikai támadásokkal magyarázta. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem sokkal korábban azt mondta: a vasutasok zsarolási potenciáljukat felhasználva előnyöket akarnak kicsikarni, miközben bizonytalanná teszik az ország közlekedését. Pénteken is kiszámíthatatlanul jártak a vonatok.
Vágólapra másolva!

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig folytatja a vasárnap óta tartó országos vasúti sztrájkot, a munkabeszüntetés a karácsonyi időszakra is kiterjedhet - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke pénteken Budapesten. Mint mondta, csütörtökön este 8 óra után folytatódott az egyeztetés a MÁV és a VDSZSZ között, azonban az álláspontok egy tapodtat sem közeledtek egymáshoz. A szakszervezetek korábban azt ígérték, hogy karácsonykor, azaz december 24-26-a között teljes üzemet terveznek, ezt Gaskó István az [origo]-nak adott interjújában is megerősítette.

Gaskó István a kilátásba helyezett karácsonyi sztrájkot a szakszervezet elleni politikai támadásokkal magyarázta. Gyurcsány Ferenc pénteki nyilatkozatára utalva azt mondta: nem tiszte egy miniszterelnöknek, hogy beavatkozzon egy érdekvitába, ahol a felek törvényes eszközöket alkalmaznak. Visszautasította, hogy a miniszterelnök "könyöradománynak" próbálja meg beállítani a MÁV-nak juttatott állami forrásokat, és gorombának nevezte, hogy a miniszterelnök a VDSZSZ "zsarolási potenciáljáról" beszélt. A VDSZSZ elnöke szerint a kormánynak pártatlannak kellene maradnia ebben a kérdésben. Gaskó István azt üzente Gyurcsány Ferencnek, hogy "higgadjon le, és ne üzengessen indulatokat gerjesztő szövegeket".

A VDSZSZ elnöke szerint Molnár Csaba közlekedési miniszter "fordítva ül a lovon", hiszen a vasúttársaság irányításában közvetlen utasítási joga van, így nem a szakszervezetet kellene hibáztatnia az elmaradt megegyezésért.

Gyurcsány beszólt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MR1 Krónika című műsorában péntek reggel jelentette be, hogy elmarad a közszféra január 12-re tervezett sztrájkja. Mint mondta, a szakszervezetek és a kormány hajnalig tárgyaltak, a létrejött megállapodás több mint 20 szakszervezetre vonatkozik, de a jelenleg is sztrájkoló VDSZSZ-re nem, mert ők nem írták alá a dokumentumot. Gyurcsány úgy vélekedett, a magyar választók nem akarnak még több pénzt fizetni a MÁV-nak, amely évente így is több mint 100 milliárd forintot kap a költségvetésből.

Gyurcsány bírálta a VDSZSZ vezetőit, és azt mondta: nem lehet olyan helyzetbe hozni az ország többségét, hogy bizonytalanná váljon az ország közlekedése. A kormányfő szerint azoknak is van joga, akik utaznak, és ezt is tiszteletben kell tartani. "Nem lehet arra kényszeríteni az országot, hogy elgyengüljön és elgyávuljon csak azért, mert valakik megpróbálják esetleg a meglévő zsarolási potenciáljukat arra használni, hogy önmaguknak újabb előnyöket kicsikarjanak mások rovására" - mondta. Szerinte ezért megengedhetetlen, hogy valamelyik szakma, például a vasutasok, több pénzt kényszerítsenek ki, mert tudnak sztrájkolni, míg más területen dolgozók nem tudnak élni ezzel az eszközzel.

Kiszámíthatatlan közlekedés

A MÁv és a szakszervezetek délután ismét leültek tárgylani, de este azt közölték: ismét nem született megállapodás a sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról

A MÁV korábban arról adott ki közleményt, hogy szakszervezet felelőssége, hogy a hétvégén is bizonytalan és kiszámíthatatlan lesz a vasúti közlekedés. Szerintük a sztrájkolók nem törődnek az utasokkal és a karácsony előtti időszakkal, különben elfogadták volna a MÁV csütörtöki javaslatát az elégséges szolgáltatásról. Eszerint nagyjából minden ötödik vonat közlekedett volna - az országban összesen 724 szerelvény -, viszonylag kiszámítható menetrend szerint.

Már biztos, hogy szombaton több ezer utas utazása hiúsul meg - közölte a MÁV az MTI-vel, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a lehetőségekhez képest, ahol erre mód van, közlekedteti a vonatokat. Budapesten a Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok, a Keletiből is, most csak a Déli pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A nappalos műszakváltás után derül majd ki, milyen lesz a szombati menetrend.

Miskolcon szombaton változatlan a közlekedési helyzet, a Tiszai pályaudvar továbbra sem indít és fogad vonatokat. A szegedi Nagyállomáson ugyanez a helyzet, a vonatok itt csak Kiskundorozsmáig járnak, és onnan is indulnak. A menetrendet továbbra sem tartják, a reggeli öt járatból csak kettő indult el.

Eközben elentősen megnőtt a Tisza Volán forgalma - közölte a cég közszolgálati divízióigazgatója szombaton az MTI-vel. Szeged és Budapest között duplájára növekedett a forgalom, szinte minden busz mellé egy rásegítő járatot is be kellett állítani, de az is előfordult, hogy három jármű indult a fővárosba - mondta Mező István. Más irányokba, főként Békéscsaba és Debrecen felé 15-20 százalékkal nőtt meg a forgalom - közölte az igazgató.

Nagykanizsán viszont az elmúlt napokhoz hasonlóan ezúttal sem sztrájkolnak, így ha érkezik vonat, azt tovább is tudják indítani. Zalaegerszegen a forgalmi dolgozók nem sztrájkolnak, de a jegyvizsgálók igen, így az átmenő forgalmat tudják biztosítani.

A sztrájk ideje alatt a MÁV-Start Zrt. honlapján folyamatosan frissülnek a vonatközlekedés állapotáról szóló információk. A sárga színnel kiemelt "Sztrájk percről percre" rovatban az utasok minden tájékoztatást megkaphatnak a vonatok indulásáról vagy kimaradásáról - közölte a MÁV.