Magyarországra is érkezett dioxinos sertéshús

Vágólapra másolva!
A dioxinnal szennyezett ír sertéshúsból Magyarországra is jutott - mondta el kedden az országos főállatorvos. A mérgező termékek nagy részét továbbszállították Romániába, de egy 6,5 tonnás tételről még nem tudni, hova került.
Vágólapra másolva!

Magyarországra is érkezett dioxinnal szennyezett, ír sertéshús Lengyelországból, de az összesen 70 tonna áru jelentős részét továbbszállították Romániába - közölte Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) illetékes szakállamtitkára kedden.

Az élelmiszerbiztonságért felelős magyar hatóság a lengyel társszervezettől kapott tájékoztatás alapján már három tételt azonosított, ezek Romániába kerültek Magyarországról szeptember vége és november közepe között. Egy 6,5 tonnás tétel azonosítása pedig most folyik, azt keresik, hova szállították azt az érdi raktárból - mondta el Süth. A szennyezett áru útja "kacifántos" volt az országos főállatorvos szerint, mivel volt olyan tétel, amelyet Írországból Angliába, majd Lengyelországba, onnan Magyarországra és innen Romániába szállítottak.

Az ír hatóságok tíz sertéstelepen találtak olyan takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz. Ezért Írországban levettették a polcokról az összes sertéshúst és húskészítményt, amely szeptember után került oda, és értesítették a dioxinos sertéshúsról az unió többi országát is, elővigyázatosságra intve őket.