Lamperth hallgat a Zuschlag-perben előkerült emberéről

Vágólapra másolva!
Nem hajlandó válaszolni a Zuschlag-perben érintett korábbi munkatársával kapcsolatos kérdésekre Lamperth Mónika MSZP-s politikus. Lamperth egykori miniszteri kabinetirodáján dolgozott Lusztig Péter, aki egy bíróságon lejátszott felvétel szerint segítséget ígért az ellene folyó nyomozás miatt aggódó Zuschlag Jánosnak. Lusztig jelenleg a rendészeti minisztérium munkatársa, de saját kérésére nem hosszabbítják meg év végén lejáró szerződését. Lusztig azt állítja: nem követett el szabálysértést.
Vágólapra másolva!

"Lamperth Mónika, az MSZP elnöki kabinetjének vezetője nem kíván nyilatkozni a témában" - ezt válaszolta a szocialista párt sajtóosztálya az [origo]-nak, amikor jeleztük, hogy szeretnénk kérdéseket feltenni Lamperthnek egy felvétellel kapcsolatban, amelyet kedden játszottak le a csalással vádolt Zuschlag János szocialista politikus és társai perében.

A bíróság szerint 2007. január 29-én rögzített felvétel a csalással gyanúsított MSZP-s politikus, Zuschlag János és Lusztig Péter között zajlott, aki akkoriban Lamperth Mónika önkormányzati miniszter kabinetirodájának munkatársa volt. Zuschlag arra panaszkodott, hogy elég "keményre sikeredett a rendőrség-ügyészség akciója", amikor bizonyítékokat kerestek a kiskunhalasi pártirodán.

A rövid, alig több mint másfél perces beszélgetés közben Lusztig nem sokat beszélt, a végén azonban megjegyezte: "Rendben van, holnap beszélni fogok a megyei főkapitánnyal, és szükség esetén javasolni fogom, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel. Jó?"

Szerettük volna megkérdezni, hogy Lamperth Mónika tudott-e arról, hogy munkatársa kapcsolatban áll Zuschlag Jánossal, és ha igen, akkor mit tett ez ügyben. Lamperth 2002-től 2007 nyaráig irányította a Belügyminisztériumot, majd annak utódját, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot. Kabinetirodájának munkatársa volt Lusztig Péter, aki a rendszerváltás előtt rendőrként, illetve hírszerzőként dolgozott - erről a munkájáról maga beszélt egy 1997 szeptemberi sajtótájékoztatóján -, majd 1994 és 1998 között az MSZP országgyűlési képviselője volt.

Lusztig és Zuschlag beszélgetése

Lusztig egy pécsi ügyvédi irodában dolgozik, ahol az [origo]-val kedden közölték, hogy nem elérhető, de nem is nyilatkozik az ügyben. Szerdán ismét kerestük, de akkor is elérhetetlennek bizonyult. Lusztig végül az MTI-nek nyilatkozott szerdán a Zuschlag-ügy kapcsán megjelent sajtóhírekkel kapcsolatban. Azt mondta, hogy Zuschlag János mint a hivatalból az ilyen ügyekkel foglalkozó köztisztviselőhöz fordult hozzá. Hozzátette: Zuschlag akkor sem gyanúsított, sem tanú nem volt, ezért bejelentését, mint minden más magyar állampolgárét, ekként is kezelte, és hivatali feletteseit minden esetben tájékoztatta.

Lusztig azt állítja, hogy jogszabálysértést nem követett el, és visszautasítja azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a jelzett időpontoknál jóval később, a Zuschlag János ellen kezdeményezett büntetőeljárásban bármiféle jogellenes szerepet játszott volna.

Lusztig jelenleg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerződéses munkatársa is, de év végén megszűnik megbízatása. A tárca szerdán kiadott közleménye szerint Lusztig "a napokban - más jellegű elfoglaltsága miatt - kérte az igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy 2008. december 31-én lejáró szerződését ne hosszabbítsa meg". A minisztérium szerint Draskovics Tibor miniszter a kérést elfogadta.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője, Borbély Zoltán az [origo] kérdésére közölte, hogy a legfőbb ügyészhez semmilyen megkeresés nem érkezett a Zuschlag-üggyel kapcsolatban. A szóvivő hozzátette, hogy az ügyészség a szabályoknak megfelelően folytatja az eljárását.

Lusztig a telefonbeszélgetésben feltehetően a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitányra utalt, a helyi rendőrség nyomozott ugyanis Zuschlag ügyében. A beszélgetés rögzítése idején Király Ferenc volt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, aki azóta már távozott posztjáról. Őt egyelőre nem sikerült elérnünk.

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.