Kifújta a szél a port Budapestről

Vágólapra másolva!
Javult Budapest levegője szerdára, a szélnek köszönhetően a város legtöbb pontján a tájékoztatási küszöb alá esett a szálló por koncentrációja. Kedden még úgy nézett ki, hogy a magas légszennyezés miatt figyelmeztetni kell a lakosságot.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkent Budapesten a szállópor koncentráció kedd óta. A fővárosi légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a szállópor (PM10) mértéke szerdán a város csaknem minden pontján a tájékoztatási küszöbérték (75 µg/m3) alatt van. Ma reggel csak a Széna téren mértek a tájékoztatási küszöbnél magasabb értéket (80,3 µ/m3), de a szállópor koncentráció ott is folyamatosan csökken.

A kedvező változás főként annak köszönhető, hogy Budapest térségében megélénkült a szél, amely megtisztította a város levegőjét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a szél a következő napokban erősödhet, köd nem várható, ezért a légszennyezettségi mutatók tovább javulhatnak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

Kedden nagyon rossz volt a levegő

Keddre jelentősen megnőtt a levegőben szálló por koncentrációja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint. A helyzet a Széna téren volt a legrosszabb, ahol a mikroszkopikus por (PM10) koncentrációja köbméterenként 104,8 mikrogramm, vagyis a határérték 210 százaléka.

A szmogriadóval kapcsolatban október 25-én lépett életbe új jogszabály. Az egészségügyi, a környezetvédelmi és a földművelésügyi tárca közös rendelete a PM10-re vonatkozóan tájékoztatási és riasztási küszöbértéket határoz meg. Kötelező tájékoztatást a rendelet akkor ír elő, ha a szálló por mennyisége napi átlagban, két napon keresztül meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot.