Visszavonja vitatott segélyrendeletét Ivád

Vágólapra másolva!
Visszavonja tavasszal hozott szociális rendeletét egy Heves megyei község, mert a vezetése úgy érzi, hogy a segélyezési rendszer átalakulása miatt nincs már rá szükség. Ivád polgármestere szerint rendeletük egyébként is törvénytelen és betarthatatlan volt, és csak azért született, hogy felhívja a figyelmet a segélyezési rendszer visszásságaira. A hétfőn megváltoztatott szociális törvényekkel szerinte több száz település kívánsága valósult meg.
Vágólapra másolva!

Visszavonja tavasszal hozott helyi szociális rendeletét Ivád, miután a Heves megyei falu módosító javaslatára bekerült a segélyezés finanszírozásának átdolgozása a szociális törvénybe - közölte Ivády Gábor polgármester, aki szerint "egy alulról jövő, több száz önkormányzat véleményét tükröző kezdeményezés" ért célba.

A tavasszal hozott ivádi szociális rendelet az önkormányzatok által kötelezően kifizetendő önerőt úgy változtatta meg, hogy előnyösebb legyen valakit közmunkásként foglalkoztatni, mint segélyt fizetni neki. A rendeletet, ami még a polgármester szerint is "törvénytelen és betarthatatlan", "a problémára való figyelemfelhívás érdekében" hozták. A hasonló rendeletek visszavonására kérte a polgármester más települések vezetőit is most, hogy a szociális törvény megváltozott.

Ivády Gábor szerint az új törvénynek nincs semmi köze a "monoki modellhez" -, amely szerint a segélyt közmunkához kötik -, sőt határozottan hátat fordít annak. A polgármester szerint a parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosítás még mindig sok kívánnivalót hagy maga után, de alapjaiban rengeti meg az eddigi segélyezési rendszert. Az önkormányzatoknak anyagilag is lehetőséget ad arra, hogy akár minden munkaképes segélyezettnek munkát biztosíthassanak, így feloldhatják a helyi társadalmi feszültségeket.

A szociális és foglalkoztatási törvények hétfőn elfogadott parlamenti módosításával a segélyezési rendszerben a hangsúly a pénzbeli ellátások helyett az aktív eszközökre helyeződik át: a közfoglalkoztatásban és a képzésben, illetve a munkaerőpiaci programokban való részvételre. Az önkormányzatok a törvénymódosítás alapján, a közcélú foglalkoztatás ténylegesen felmerült személyi kiadásainak 95 százalékát visszaigényelhetik a költségvetésből.