Konszenzusos reformokkal erősítene Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A reformakarat nem elég, konzultációkra és a társadalom többségének támogatása is kell a változásokhoz - mondta az MSZP országos választmányának ülése után Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a költségvetés hétfői végszavazásával pontot tesznek az év végére, a jövőben pedig a szociális, az önkormányzati és adórendszerben van szükség változásokra.
Vágólapra másolva!

Változásra és összefogásra van szükség a jövő évben Magyarországon - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke szombaton, a párt választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón. A kormányfő szerint a változások a szociális, az önkormányzati és adórendszerben szükségesek elsősorban.

Gyurcsány kérdésre válaszolva elmondta, azt szeretné, ha a következő években megőriznék a szociális ellátás mai színvonalát, a nyugdíjaknál garantálnák a bérekkel azonos emelkedést, de minden többletpénzt a gazdaságra, a beruházásokra, a fejlesztésekre és az oktatásra fordítanának. Szerinte ehhez társadalmi megállapodásra van szükség, és utána döntésre, nem pedig fordítva.

Úgy fogalmazott, érez "elegendő erőt és elszántságot a Magyar Szocialista Pártban, hogy nyugodt párbeszédben és konzultációban meg tudja szervezni az ország jelentős részének, akár többségének támogatását ahhoz, hogy az ország működésének egy sor területén közös változásokat indítsunk el". Azt mondta: "Azt megtanultam, hogy az én reformakaratom nem elég, fontos, de nem elég. Kell az ország is hozzá".

Az önkormányzati reform részleteit firtató kérdésre az MSZP elnöke közölte, nem kevesebb demokrácia, hanem kevesebb bürokrácia. Hozzátette: a magyar településeket lehet úgy is "önkormányozni", ha kevesebb a hivatal, a képviselő. Nem az önkormányzatok számát, hanem a hivatalok, az intézmények számát kell csökkenteni - mondta.

Úgy vélte, a 2009-es költségvetés hétfői parlamenti zárószavazásával 2008 végére "lényegében pontot tehetnek". A jövő évi büdzsére vonatkozó kérdésre azt mondta, az SZDSZ közös támogató nyilatkozata kellő garancia ahhoz, hogy elfogadják a törvényjavaslatot. Az MSZP elnöke nem kívánta kommentálni Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének az ellenzéki párt évadzáró választmányi ülésén elmondott szavait. Mint mondta, az a nyilatkozat távol áll attól a felelősségtől, amit fontosnak gondol.

A kormányfő a következő év fontos feladatának nevezte a nemzetközi gazdasági válság következményeinek kezelését, "a nagyobb baj" megelőzését, illetve a munkahelyek védelmét. Mint mondta, a pénteki brüsszeli döntések segítenek Magyarországnak, mivel lehet uniós forrásokból finanszírozni a kis- és közepes vállalkozások munkahelymegtartó támogatásait.