Bizakodik a szakszervezet Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Munkába álltak kedden az EU más országaiból érkező biztonsági ellenőrök a ferihegyi reptéren, a Budapest Airport a külföldi dolgozókkal a sztrájkoló utasbiztonságikat váltotta ki. Kedden folytatódtak a repteret üzemeltető Budapest Airport és a hetedik napja sztrájkoló szakszervezetek közötti tárgyalások. Az egyik érdekképviselet optimistán nyilatkozott a szönetben.
Vágólapra másolva!

Nem kell járattörlésekre számítani kedden Ferihegyen - közölte a repteret üzemeltető Budapest Airport (BA). A tranzitban is működik már az utasbiztonsági kapu, köszönhetően annak, hogy munkába állt az uniós biztonsági ellenőrök több mint fele. A két repülőtéri szakszervezet sztrájkjának hetedik napján egyelőre nem alakultak ki hosszú sorok a 2/B terminálon, folyamatos az utasfelvétel és a biztonsági ellenőrzés.

A BA hétfőn jelentette be, hogy az Európai Unió más országaiból érkező biztonsági ellenőröket alkalmaznak keddtől. A sztrájkban ugyanis főként az utasokat átvizsgáló utasbiztonságiak vesznek részt, a külföldi dolgozókkal őket akarja kiváltani a reptér. A BA szerint a húsz, uniós országból érkezett biztonsági ellenőr kezdte meg a munkát a magyar ellenőrökkel vegyes csapatokban. Jelenleg négy ellenőrző pont is működik a reptéren, a forgalom folyamatos, járattörlésekre így nem kell számítani.

Hardy Mihály, a BA vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek elmondta: információik szerint egy, a munkát felvevő, az éjszakai műszakból hazatérő utasbiztonsági ellenőrt a sztrájkolók hangosan szidalmaztak. Az igazgató közölte: a BA emiatt megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Folytatódtak az egyeztetések kedden délelőtt a Budapest Airport és a szakszervezetek között. Kovács Zoltán, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének elnöke a tárgyalás szünetében az MTI-nek pozitívan értékelte az eddigi egyeztetéseket. Azt mondta, a munkáltató tett egy javaslatot, amelyre a szakszervezetek átnyújtották írásba foglalt saját elképzeléseiket. A munkáltató a tárgyalások szünetében értékeli a dokumentumot. Kovács Zoltán optimista volt, úgy érezte olyan javaslatot tettek, amelyet a Budapest Airport menedzsmentje akár azonnal alá is írhat, ha ez megtörténik, beszüntetik a sztrájkot.

A BA egy vezető beosztású, neve elhallgatását kérő munkatársa a hétfői tárgyalásokról az MTI-nek elmondta: elmozdult a munkáltató a kollektív szerződés, illetve a takarítás kiszervezésének kérdésében is. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) kedden közleményben tagadta, hogy közeledtek volna az álláspontok hétfőn.

A szakszervezet szerint hétfőn a LESZ és a BA vezetői egyáltalán nem találkoztak, mivel a menedzsment nem jelent az egyeztetett időpontban. A szakszervezet hozzáteszi: a kiszivárogtatott engedmények a helyes irányba történő első lépésekként értékelhetők, ezért a LESZ képviselői részt vesznek a kedden délelőtt kezdődött tárgyalásokon. A LESZ közölte: az érdemi tárgyalás alapfeltétele a külföldi sztrájktörők távoltartása a magyar munkahelyektől. A BA ezzel kapcsolatban azt mondta: a reptér által alkalmazott 38 új utasbiztonsági ellenőr addig folytatja munkáját, amíg azt a repülőtéren kialakult helyzet indokolttá teszi.

A szakszervezet követelései között szerepel, hogy a munkáltató kössön velük új kollektív szerződést, amelyet a munkáltató 3 évig nem mond fel, illetve, ha mégis így dönt, akkor is folyósítsa a szerződésben szereplő juttatásokat a hátralévő időben is. A munkáltató függessze fel a folyamatban lévő kiszervezéseket. Azt is követelik, hogy a munkáltató 2010-ig ne bocsásson el munkavállalókat. Azt is kérik, hogy a munkáltató szerezze vissza a magyar államtól a BA üdülőjét, és ott biztosítsa a munkavállalók számára a kedvezményes üdülés lehetőségét. Egyben 65 millió forint kártérítést is követelnek, amiért a munkavállalók az elmúlt három évben nem használhatták az üdülőt.