Elmarad a csütörtöki BKV-sztrájk

Vágólapra másolva!
Elmarad a csütörtökre szervezett BKV-sztrájk - jelentette be Nemes Gábor, sztrájkbizottság szóvivője. A sztrájkolni készülő buszos szakszervezetek azután állapodtak meg erről a BKV vezetésével, hogy Demszky Gábor főpolgármester bejelentette: a közlekedési vállalat 40 milliárd forintot kap az államtól. Ezzel a sztrájk okafogyottá vált, de a szakszervezetek a sztrájkkészültséget egészen 2010-ig fenntartanák.
Vágólapra másolva!

Elmarad a BKV zömében buszos szakszervezetei által csütörtökre időzített félnapos sztrájk - jelentette be Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője, miután tárgyaltak a BKV vezetésével. A tárgyalás előtt nem sokkal jelentette be Demszky Gábor főpolgármester, hogy a közlekedési vállalat megkapja az ígért 40 milliárd forintos többletpénzt.

A kormányhatározat értelmében a főváros már idén 10 milliárd forintot kap az egyensúlyi tartalékból, amit a tömegközlekedésre kell fordítania. Jövőre további 30 milliárd forinthoz juthat a BKV a budapesti elővárosi közlekedési társaság megalapításával, amelyhez az állam "első lépésben" legfeljebb ekkora összeggel járulna hozzá. A kormányhatározat az önkormányzati és a közlekedési minisztereket bízza meg azzal, hogy tárgyaljanak a fővárossal a tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásának lehetőségeiről.

Nemes Gábor szerint nagyon biztatónak találták azt a kormányhatározatot, amelyben a BKV-nak juttatandó mintegy 40 milliárd forintról döntöttek. Már az idén 2-2,5 milliárd forintot kaphat a BKV elsősorban a műszaki területen - mondta a szóvivő. Az érdekképviseletek annak is örülnek, hogy bevonják őket a kormányhatározatban említett elővárosi közlekedési vállalat részleteinek kidolgozásába.

2010-ig azonban mindenképpen fenn kellene tartani a sztrájkhelyzetet - mondta Nemes - mert a kormányhatározat nem oldja meg a cég hosszú távú működési problémáit. A szóvivő szerint biztató az a folyamat, amelyet a főváros és a kormány elindított a cég gazdasági problémáinak rendezésére, de ha a kormány által vállalt garanciák nem teljesülnének, akkor újra sztrájkba lépnek.

Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója a szakszervezetekkel megkötött megállapodás után azt mondta, a kormányhatározat megteremtette az alapot a megállapodás aláírására. A vezérigazgató szerint a kabinet által a BKV-nak juttatandó összeg egyszeri, de jövőre folytatódnak az állam és a főváros között a cég hosszú távú stratégiájáról a tárgyalások.

A BKV buszos szakszervezetei korábban csütörtök hajnaltól délután egyig tartó sztrájkot jelentettek be. Azért akarták beszüntetni a munkát, mert a BKV nem nevezte meg azokat a konkrét lépéseket, amelyekkel rendezni lehetne a cég anyagi gondjait.

A szakszervezetek korábban öt pontban foglalták össze követeléseiket: szülessen törvényi szabályozás a városi közlekedés finanszírozásának rendezésére, az állam növelje a normatív támogatást és a finanszírozás átalakításával teremtse meg a cég stabil működését, a főváros vállalja át a BKV 80 milliárdos tartozásából keletkező kamatterheket, vagy ennek megfelelő támogatással segítse a cég működését.

A követelések között az is megfogalmazódott, hogy a főváros ne a jegyárak növelésével pótolja a cég működéséhez hiányzó költségeket, hanem hozzon létre külön alapot, amely fedezetül szolgálhatna a BKV működéséhez.