ORFK: A szemkontaktus is fontos a rablók ellen

Vágólapra másolva!
Különféle tanácsokat ad az ORFK a benzinkutak működtetőinek a karácsony előtt rendszerint megszaporodó rablások megelőzésére és a támadókkal szembeni magatartásra. A rendőrség szerint technikai eszközöket kell felszerelni, de hasznos az is, ha a kutasok tartják a szemkontaktust a gyanús alakokkal, és letakarják az esetleges támadók lábnyomát.
Vágólapra másolva!

Az év végi ünnepek előtt a benzinkutakon megnő a pénzforgalom, emiatt az eldugodtabb töltőállomásokon a rablások száma is. Az ORFK ezért számos tanáccsal látta el a kutak vezetőit. A rendőrség honlapján a megelőzéstől a betörőkkel szembeni viselkedésen át a nyomok megőrzéséig olvashatók a javaslatok.

Írásos figyelmeztetést a bűnözőknek

A megelőzéshez a riasztási hálózat kiépítése, a videokamerás megfigyelőrendszerek, festékpatronos biztonsági pénzcsomagok és az időzáras értékőrzők jelentik a legnagyobb segítséget az ORFK szerint. "Megerősített fegyveres személyi védelmet" is javasol az ORFK a benzinkutaknak.

A rendőrök szerint sokat jelenthet, hogy a fenti óvintézkedésekről a leendő rablók is tudjanak. "Írásos figyelmeztetés formájában történő kifüggesztés" keretében, ezzel is felhívják "valamennyi potenciális elkövető figyelmét a kudarcra ítélt rablás kockázatára". Segíthet az is a megelőzésben, hogy a kúton dolgozók a gyanúsan viselkedőkkel (akik esetleg információt gyűjtenek a leendő rabláshoz) keresik a szemkontaktust, és megszólítják őket. A gyanús emberek rendszámát is ajánlatos felírni - ajánlják a rendőrök.

"Ne fogják el a rablót"

Hasznos tanácsokkal szolgál az ORFK arra az esetre is, ha nem sikerült megelőzni a bajt, mégis rabló jelent meg a kúton. A legfontosabb, hogy teljesíteni kell a bűnöző kérését és ne konfrontálódjon vele senki. "Ne próbálják elfogni a rablót, ez a rendőrség feladata" - olvasható a honlapon.

Legfontosabb tanácsként pedig azt ajánlja a rendőrség, hogy alaposan figyeljék meg "az elkövetőt, arcát, testalkatát, ruházatát, fegyverzetét és bármely jellemző jegyeit", valamint jegyezzék fel a menekülés irányát és eszközét. Ezután be kell zárni az ajtókat, nehogy visszajöjjön a rabló, majd biztosítaniuk kell a benzinkút dolgozóinak a nyomokat. Például le kell takarniuk a bűnöző lábnyomát - tanácsolja honlapján az ORFK.