Vágólapra másolva!
Ki kell vonni a forgalomból és meg kell semmisíteni az Írországból származó, 2008. szeptember 1. és december 6. között előállított sertéshúst - rendelte el Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. Az ilyen hús feldolgozásából származó termékeket pedig kizárólag laboratóriumi vizsgálatokat követően lehet forgalomba bocsátani. Az Abdára érkezett ír sertésmájat bevizsgálták: fogyasztható.
Vágólapra másolva!

Minden, Írországból származó, 2008. szeptember 1. és december 6. között előállított sertéshús forgalmazásának tilalmát, azonnali kivonását a forgalomból, valamint megsemmisítését rendelte el Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Az agrártárca az ilyen húsból előállított összetett, illetve feldolgozott termékek forgalmazhatóságát dioxinra, illetve dioxinszerű anyagokra vonatkozó laboratóriumi vizsgálatokhoz illetve azok kedvező eredményéhez kötötte. A főállatorvos ugyanakkor arra is felhívja az élelmiszert és takarmányt forgalmazó vállalkozók figyelmét, hogy az Írországból származó állati eredetű termékek, illetve takarmányok forgalmazása során fokozott körültekintéssel járjanak el.

A közlemény szerint tilos minden olyan termék forgalomba bocsátása, amely az uniós rendeletben meghatározott határértékeket meghaladó mértékben tartalmaz dioxint vagy dioxinszerű anyagot. Az ilyen termékeket meg kell semmisíteni. Az országos főállatorvos határozata a minisztérium honlapján található.

Ehető az Abdára került disznó

A Mezőgazdasági Szolgáltatási Hivatal (MgSzH) laboratóriumi vizsgálatai során megállapította, hogy a december elején Magyarországra, a Kaiser Food Kft. abdai üzemébe érkezett ír származású sertésmáj nem szennyezett dioxinnal - mondta Bognár Lajos, az MGSZH élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi elnökhelyettese kedden. Az elnökhelyettes szerint a Kaiser Food érintett termékei forgalomba hozhatók, biztonságosak és fogyaszthatók.

Múlt szerdán derült ki, hogy a Győr-Moson Sopron megyei Abdán található üzembe 70 tonna sertésmáj érkezett Írországból. A már kiszállított termékek visszahívására a cég ígéretet tett. Múlt keddre az derült ki, hogy négy szállítmány írországi disznóhús érkezett Lengyelországból Magyarországra. A közel 70 tonna hús azonban nem került a boltok polcaira, azt továbbszállították Romániába.

Huszonöt országba kerülhetett szennyezett sertés

December 7-én azt közölték az ír hatóságok, hogy huszonöt ország polcaira kerülhetett dioxinnal szennyezett ír sertéstermék. Dublinban egy nappal korábban jelentették be, hogy a szeptember óta előállított összes disznóhúst visszahívják, mert veszélyesen magas arányban találtak bennük az egészségügyi határértéket sokszorosan meghaladó dioxinszennyezettséget. Az ír élelmiszer-biztonsági hatóság közlése szerint szennyezett takarmánnyal etették az állatokat, erre vezethető vissza a mérgezés.

December elején megjelent szakértői vélemények szerint biztos, hogy a magyar disznóhúsban nincs dioxinszennyezés, és a magyar sertésből előállított élelmiszereket nem érinti a probléma.

Rákot okozhat

A dioxin a környezetben is előforduló mérgező vegyület, az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, de hosszú távú hatása jelentős: a szervezetben felhalmozódva idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez és daganatos megbetegedésekhez vezethet.