Rendzavarás nélkül ért véget a virrasztás Nagycsécsen

Vágólapra másolva!
Rendzavarás nélkül befejeződött a virrasztás vasárnap este a Borsod megyei Nagycsécsen, ahol november 3-án hajnalban felgyújtottak egy házat és agyonlőttek két roma embert. A betiltott radikális tüntetések miatt kétszáz rendőr biztosította a helyszín védelmét, ahova egész nap érkeztek az emlékezők. Az áldozatokat hétfőn temetik.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a virrasztás vasárnap késő este a Borsod megyei Nagycsécsen, ahol ismeretlenek november 3-án hajnalban Molotov-koktéllal felgyújtottak egy házat, és agyonlőttek két roma embert. A helyszínre érkezett roma vezetők a virrasztás után elhagyták a falut, a szomszéd településről érkezett gyászolók még maradtak.

Az MTI tudósítója szerint kora délutántól kezdve folyamatosan érkeztek az emlékezők, akik mécseseket, gyertyákat raktak a két meggyilkolt ember háznak lépcsőjére.

Nem volt spontán tüntetés

A Borsod megyei, alig ezerfős településen megerősítették a rendőri jelenlétet, ugyanis a rendőrök olyan információkat kaptak, hogy a korábban meghirdetett, betiltott tüntetés helyett különböző radikális szervezetek képviselői spontán tüntetést terveznek.

A gyertyás virrasztással azonos időben ugyanis demonstrációt terveztek a fővárosi kormányellenes tüntetésekről ismert szervezetek is. A tüntetők a kettős gyilkosság helyszínén akartak felvonulni, tervezett demonstrációjukat "szolidaritási béketüntetésnek" nevezték, a rendőrség azonban nem engedélyezte a megmozdulást.

A demonstrációt a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezte volna, a felszólalók között Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselőjelölt-listájának vezetője és ifj. Hegedűs Loránt református lelkész neve is szerepelt.

Legalánbb kétszáz rendőr kivonult

Az MTI tudósítói szerint legalább 200 rendőr - köztük civil ruhások is - őrzte a falu nyugalmát: megállították és ellenőrizték a településen áthaladó járműveket, a faluba érkezőket igazoltatták, a bekötőutakon rendőrautók álltak.

A virrasztáson gyertyát gyújtott és részvétét fejezte ki Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei vezetője is. Megjelentek az OCÖ több elnökhelyettese és más megyei romavezetők, a környező falvak romaszervezeteinek képviselői, a helybeliek valamint Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány is.

Kolompár Orbán úgy tudja, hogy hétfőn délelőtt roma vállalkozók az OCÖ és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium segítségével megkezdik annak a teljesen kiégett háznak az újjáépítését, amelyet a Molotov-koktélos támadás ért.

Az áldozatokat hétfőn temetik

Mivel tartanak tőle, hogy a támadás megismétlődhet, éjjelente a helyi romák figyelőszolgálat felállítását tervezik.

November harmadikára virradóra a Borsod megyei Nagycsécsen, a Dózsa utcában Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban két roma ember, egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő meghalt. A rendőrség a tettes kilétéről és az ügy indítékairól egyelőre nem tud tájékoztatást adni. A nyomravezetőnek tízmillió forintos jutalmat ajánlott fel az országos rendőrfőkapitány. Az áldozatoktól a falu temetőjében hétfőn vesznek végső búcsút.