Szívátültetésen esett át az első műszíves magyar gyerek

Vágólapra másolva!
Új, valódi szívet kapott szombaton az a kislány, akit Magyarországon először sikerült műszív beültetésével életben tartani. A valódi szívre azért kellett várni, mert az utóbbi időben nem volt szervfelajánlás. A szívátültetésen átesett kislány állapota a műtétet végző kórház szerint kielégítő.
Vágólapra másolva!

Sikeres szívátültetést hajtottak végre azon a két és fél éves gyermeken - Mirjamon -, akit Magyarországon elsőként műszívkezeléssel tartottak életben több mint egy hónapig - közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet vasárnap.

A közlemény szerint a műtétre még szombaton került sor. A gyermek állapota a műtétet követően kielégítő. A kórház a beteg állapotának stabilizálásáig nem tesz további nyilatkozatot.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosa még október 15-én jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy megtörtént az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés, a műtét szövődménymentes volt, a kislány pedig jól van. Mint akkor elmondta, a két és fél éves, tíz kilogrammos kislányon szeptember végén végezték el a beavatkozást, miután keringését semmilyen más gyógyszerrel nem tudták fenntartani.

Mirjam újszülött korától szívizombetegségben szenvedett, azonban a műtétet megelőző két hónapban romlott az állapota, így felkerült a szívtranszplantációs várólistára. A gyermek állapota szeptember végén drámai mértékben romlott, a kislány keringési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre került. A műszív beültetésére az orvoscsoport megkapta az egészségügyi miniszter külön engedélyét, így végezhették el a műtétet a gyermeken.

A műszív "csak" egy átmeneti állapot volt, a végső megoldást az átültethető szív jelentette, amit most kapott meg a kislány. A beültetésre azért kellett ennyit várni, mert az elmúlt hónapokban egyetlen szervfelajánlás sem történt. A főorvos ezért még októberben arra kérte a nyilvánosságot és az orvosi intézményeket, hogy segítsenek új szívet találni a kislánynak.

A magyarországi szabályozás értelmében az elhunytak szervei - ha azok megfelelőek - transzplantációs célra felhasználhatók, amennyiben az illető még életében ez ellen nem tiltakozott. Gyermekek esetében ugyanakkor mindig a szülő döntésén múlik a szervadományozás.

Magyarországon 2008. február 15-én végezték el az első műszíves beavatkozást. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján olvasható információk szerint az idén tizenhat szívátültetést végeztek Magyarországon.