Tömböl László lehet az új vezérkari főnök

Vágólapra másolva!
Tömböl Lászlót javasolja vezérkari főnöknek a honvédelmi miniszter Havril András helyett, aki diplomáciai szolgálatot vállalna. Tömböl kinevezését Szekeres szerint mind az öt párt támogatja.
Vágólapra másolva!

Tömböl László altábornagyot, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának vezetőjét javasolja Havril András vezérkari főnök helyére a honvédelmi miniszter. Erről Szekeres Imre szerdai sajtótájékoztatóján számolt be. "Egyetértésben az öt parlamenti párttal a mai napon javaslatot tettem Sólyom László köztársasági elnöknek a Magyar Honvédség vezetésének megváltoztatására" - mondta a tárcavezető.

Az új jelöltet meghallgatja az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága, majd a köztársasági elnök nevezi őt ki vezérkari főnöknek, várhatóan 2009. január 1-től - tette hozzá Szekeres.

Havril András vezérezredes 2005 óta a honvédség vezérkari főnöke, nyugdíjazására már egy évvel ezelőtt sor került volna, de a tárca vezetőjének külön kérésére további egy évig tölthette be ezt a posztot. Havril András diplomáciai szolgálatra készül.