Több ezren demonstráltak Budapesten

Vágólapra másolva!
Harminc szakszervezet által rendezett közszolgálati demonstráción több ezer ember vett részt a Kossuth téren. Ezzel nagyjából egyidőben mintegy hatezer pedagógus tiltakozott a kormány közszférát érintő megszorításai és az oktatás területén tervezett jövő évi forráskivonás ellen, az oktatási tárca közelben lévő épülete előtt. A Kossuth téren összegyűltek a kormánynak, a Szalay utcában tüntetők az oktatási szakállamtitkárnak adták át petíciójukat.
Vágólapra másolva!

Mintegy 30 szakszervezet csatlakozott ahhoz a demonstrációhoz, amelyet szombaton tartottak a kormány közszférát érintő, tervezett megszorító intézkedései ellen Budapesten. A kormány a követelések közül kész minden olyat teljesíteni, amely az Országgyűlés által kedden elfogadott költségvetési keretszámok határán belül marad.

Több ezer pedagógus, oktatásban dolgozó tiltakozott a kormány közszférát érintő megszorító intézkedései és az oktatás területén tervezett jövő évi forráskivonás ellen szombaton az oktatási tárca Szalay utcai épülete előtt Budapesten. A demonstrálók petícióit Szüdi János, az oktatási tárca közoktatási szakállamtitkára vette át.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta, elég volt, elfogyott a türelmük, a megértésük és nem kívánnak több áldozatot hozni mások helyett. Szerinte nincs erős Magyarország jól működő közszolgálat, jól működő óvodák, iskolák nélkül, alulfizetett és agyonterhelt pedagógusokkal.

Az érdekvédő utalt arra, hogy 1825-ben az ország leggazdagabb embere, Széchenyi István egyéves jövedelmét ajánlotta az MTA megalapítására, ezzel szemben most, hogy Magyarország ismét bajban van, az ország egyik leggazdagabb embere a 13. havi illetmény elvonását, és a közszolgálatban dolgozók egy részének elbocsátását ajánlja.

Ez nem állapot

Az MTI helyszínen megjelent tudósítói szerint a tüntetők többek között "Ez nem állapot! Mi már eleget fizettünk!" feliratú táblákat tartottak kezükben. A helységtáblák alapján az ország minden pontjáról érkeztek pedagógusok, oktatási dolgozók a demonstrációra.

Az oktatási tárca előtti demonstráción a szervezők becslése szerint mintegy hatezren vettek részt. A tüntetés végén a demonstrálók fegyelmezetten vonultak át a Kossuth térre, ahol a közszféra egészének tiltakozó nagygyűléséhez csatlakoztak.

Tüntetés a Kossuth téren is

A pedagógusok demonstrációjával nagyjából egy időben a közszolgálatban dolgozók is tüntettek a közelben lévő Kossuth téren. Az életminőséget rontó, a megélhetés feltételeit veszélyeztető állami-kormányzati intézkedéstervezetek ellen petíciót is átadott egy 23 fős szakszervezeti delegáció a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának szombaton a Parlamentben.

"Elfogadhatatlan, hogy elvegyék a 13. havi illetményünket, amely nem jutalom, nem prémium, hanem a törvények rendelkezései szerint a közszolgálati bérrendszerek, a munkavállalók éves keresetének szerves része" - tartalmazza a kormánynak címzett petíció.

Az átadást negelőző, mintegy 30 szakszervezet által rendezett közszolgálati demonstráción több ezer ember vett részt a Kossuth téren. Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke szerint mintegy húszezren vettek részt a Kossuth téri demonstráción.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy ma már lehetetlen, hogy újabb elbocsátások legyenek a közszférában, mert az elmúlt két évben 80 ezret meghaladó számú munkavállalót bocsátottak el, és több mint 120 ezer álláshely szűnt meg.

A Hősök terén a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének több ezer tagja gyűlt össze.

A kormány reagálása

"A kormány ismeri és megérti a közszférában dolgozó szakszervezetek követeléseit. Ezek közül kész minden olyat teljesíteni, amely az Országgyűlés által kedden elfogadott költségvetési keretszámok határán belül marad. A hetek óta tartó tárgyalások következő, hétfői fordulóján a kormány javaslatot tesz az alacsony fizetésűek teljes kompenzációjára. A kormány kész további garanciákat vállalni a közalkalmazottak, köztisztviselők, fegyveres és rendvédelmi dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében" - közölte a kormányszóvivői iroda, többek között az [origo] szerkesztőségébe is eljuttatott kommünikéjében.