Gyurcsánynál ültek össze a pártok a szlovák kérdés miatt

Vágólapra másolva!
Ötpárti megbeszélést tartottak a pártok, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezett, hogy megbeszéljék, mit kell lépnie Magyarországnak a szlovák-magyar konfliktus ügyében. Konkrétumokban nem állapodtak meg, ezért újra összeülnek majd. A Fidesz közös nyilatkozatot fogadna el Szlovákia ügyében. A szlovák miniszterelnök "konsruktív akciótervet" készül felajánlani Magyarországnak, hogy szélsőségesek ne járhassanak át Szlovákiába focimeccsre, a szlovák külügyminiszter pedig hamarosan Budapestre jön.
Vágólapra másolva!

"Ha nem vigyázunk, a nacionalisták tönkretesznek minket" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben a szlovák-magyar viszonnyal kapcsolatban. Ezzel a szlovák, illetve magyar szélsőségek provokációira utalt. Gyurcsány szerint "ideje lenne megállítani szélsőségeseket, mert olyan bajt fognak okozni, melynek árát még unokáink is fizetni fogják". "Mintha eltökélték volna magukat, hogy rombolni fognak" - tette hozzá. A kormányfő szerint a szlovákok felé azt kell üzenni, hogy Magyarország és a magyar politikusok tiszteletben tartják Szlovákia függetlenségét, integritását, polgárait és kultúráját.

Gyurcsány emellett leszögezte azt is: elfogadhatatlan, hogy vezető szlovák politikus Magyarországot ócsárolja, ahogy az is, hogy meg kell küzdeni a szlovákiai magyarok lakta települések magyar nevéért vagy azért, hogy ezeket az iskolában megtanulhassák a gyerekek. Elfogadhatatlan, hogy egy focimeccsen a szlovák rendőrség politikai nézeteket torol meg brutálisan, de az is, hogy sokan szurkolás helyett a nyilvánvaló provokáció szándékával utaznak ki egy mérkőzésre - tette hozzá. A kormányfő szerint azt sem szabad elfogadni, hogy Magyarországon bármely nemzet zászlóját elégetik, vagy hogy Szlovákia polgárait gyalázzák.

Beszéljük meg, mit kell csinálnunk

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában ötpárti megbeszélést kezdeményezett azért, hogy a pártok "közös nemzeti felelősséget" felvállalva megegyezzenek abban, hogy milyen lépéseket kell tenni a szlovák-magyar konfliktus ügyében. A hétfőn létrejött találkozó után Gyurcsány azt nyilatkozta: kiderült, hogy a magyar pártok alapvetően egyetértenek a szlovák-magyar konfliktus értékelésében, de konkrét lépésekről még nem állapodtak meg. Ezért a pártok még tovább egyeztetnek majd - tette hozzá Gyurcsány. Az ellenzéki pártok képviselői a találkozó után azt mondták: egyetértettek abban, hogy az a legnagyobb különbség Szlovákia és Magyarország között, hogy Szlovákiában a szélsőséges erők a kormánykoalíció részeként vannak jelen a politikában, míg itthon a parlamentbe sem jutottak be.

A Fideszt nem Orbán Viktor pártelnök, hanem Navracsics Tibor frakcióvezető képviselte a megbeszélésen. A találkozó előtt Navracsics kijelentette a parlamentben: a Fidesz támogatja a kormány kezdeményezéseit, ha azok arról szólnak, hogy Magyarország megmutassa, vele szemben "nem lehet mindent megtenni". Navracsics szerint a szlovák-magyar viszony mélypontra került, ennek érdekében "óvatosnak és körültekintőnek" kell lenni. Gyurcsány felszólalása közben ezúttal is kivonult a Fidesz, csak Navracsics Tibor frakcióvezető maradt az ülésteremben.

A Fidesz egyébként is egy ötpárti nyilatkozattervezet elfogadását javasolta a szlovák ügyben, a házbizottság hétfői ülésén ezt minden frakció támogatta. A nyilatkozat tartalmáról jövő héten egyeztetnek majd a pártok Szili Katalin házelnök irányítása alatt. Az egyeztetésre azért is szükség van, mert a nyilatkozat elfogadásához kétharmados többség kell.

A külügyminiszterek "egészen sűrűn" találkoznak

Az EU külügyminiszteri tanácskozása alatt hétfőn kétoldalú megbeszélést folytatott Ján Kubis szlovák és Göncz Kinga magyar külügyminiszter. A találkozó után Göncz újságíróknak azt mondta, hogy mindkét oldalon vissza kell fogni a szélsőségeseket. A külügyminiszter szerint szlovák részről most van megértés és talán készség a párbeszéd ilyen szellemű megindítására.

Göncz közölte, hogy Kubis december 15-én Budapestre látogat. "Próbálunk csatornákat létrehozni ahhoz, hogy az összes felmerülő problémáról lehessen beszélni" - indokolta a hétfői magyar-szlovák külügyminiszteri eszmecserét, megjegyezve, hogy Kubissal most már egészen sűrűn találkozik. Göncz Szlovákia és Magyarország között alapvetően abban látja a különbséget, hogy míg a magyar szélsőségeseket a kormány elítéli, addig Szlovákiában a radikálisok a kormányba is bekerültek.

Magyar nácik, közös kiút

A magyar-szlovák viszony az ősz elején mérgesedett el, de mélypontra csak az egy hete tartott dunaszerdahelyi futballmeccs után került, a szlovák rendőrök behatoltak a magyar szurkolók közé, és többen megsérültek. A botrányos mérkőzés után Magyarországon több helyszínen is zajlottak tüntetések, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját. A héten tucatnyi magyar nyelvű helységnévtáblát festettek le Szlovákiában, és több helyen is magyarellenes feliratok jelentek meg falakon. Egy héttel az események után a Kossuth téren gyűltek össze focidrukkerek, ugyanezen a napon 28, egyenruhába öltözött magyar radikálist vettek őrizetbe Szlovákiában, akik az első bécsi döntés évfordulóján akartak megemlékezést tartani.

A történtek után Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót hívott össze, és kijelentette: "a független Szlovák Köztársaság területén egyenruhás magyar nácik nem fogják a programjukat deklarálni, amely egyebek mellett fenyegeti és megkérdőjelezi Szlovákia függetlenségét". Emellett felszólította Gyurcsány Ferencet magyar miniszterelnököt, hogy "látogassa meg a Szlovák Köztársaságot". Hétfőn Ján Kubis szlovák külügyminiszter azt nyilatkozta: ebben a helyzetben "itt az ideje, hogy Budapesttel elkezdjük keresni kiutat", ahhoz azonban, hogy az ilyen irányú "kérdésekről tárgyaljuk, partnerre is szükségünk van".

Ján Slota, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője vasárnap azt mondta, országa területi egységének védelmében összehívná a köztársaság biztonsági tanácsát. Slota szerint az EU intézményeinek is lépnie kellene Magyarországgal szemben, és ha szükséges, Szlovákiának össze kellene hangolnia lépéseit "a hasonló szélsőséges veszélynek kitett, Magyarországgal szomszédos többi országgal is".

Útlezárással tiltakoznak a határon

A Jobbik és a Magyar Gárda mától több félpályás útlezárásra készül a szlovákiai események elleni tiltakozásul. Az útlezárásokat a magyar-szlovák határátkelőhelyeken a magyar oldalon szervezik. A rajkai határátkelő szlovák térfelén szombaton egy parlamenten kívüli szlovák párt, a Szabad Fórum (SF) aktivistái Szlovákiát népszerűsítő kiadványokkal fogadták a Magyarország felől békés szándékkal érkező autósokat.

Az útlezárások hírére már hétfőn nyilatkozott Robert Fico. Azt mondta, ha a magyar-szlovák határátkelők forgalmát a magyar oldalon akadályozó szélsőségesek akciója Szlovákiában lenne, akkor "a szlovák hatóságok közbelépnének és eltávolítanák őket". "A szélsőségek és radikálisok megközelítésében talán épp ez a különbség Szlovákia és Magyarország között" - idézte Fico szavait a TASR szlovák hírügynökség.

Fico olyan "konstruktív akciótervet" készül felajánlani Gyurcsány Ferencnek, amelynek segítségével a két ország közösen tudna kezelni bizonyos kérdéseket. "Ne történhessen meg, hogy szélsőségesek járjanak futballmérkőzésekre Szlovákiába. A magyar fél monitorozná őket, és ugyanezt mi is megtehetjük" - mondta a szlovák kormányfő, a dunaszerdahelyi meccshez hasonló eseményekre utalva.