Sokallja a magyar kormány a dohányadó-emelést

Vágólapra másolva!
Ismét emelné a dohányadót az Európai Unió, így egyes cigaretták ára akár másfélszeresére is emelkedhetne. Az unió meg van győződve ugyanis arról, hogy a drágítás a leghatékonyabb módja a leszoktatásnak. A magyar kormány viszont nem ért egyet az adóemeléssel, és arra hivatkozik, hogy újra feléled a cigarettacsempészet, ha drágul a dohányáru. A vámosok szerint ennek nincs valóságalapja, és a Világbank felmérése is az uniós álláspontot támasztja alá, míg a dohánygyártóknak tetszik a magyar kifogás.
Vágólapra másolva!

Kötelező négyévente felülvizsgálni a dohány-irányelvet az Európai Unióban az 1992-es direktívák elfogadása óta, az idén nyári felülvizsgálat eredményeképpen pedig az unió 2010-től emelné a cigarettadohány adóját. A százalékos kulcs 58, míg a mennyiség utáni 40 százalékkal emelkedne. 2014-ig pedig második lépcsőben a százalékos kulcs 160 százalékkal, az ár pedig 110 százalékkal emelkedne. Így 2014-től a cigaretta kiskereskedelmi árára vetített adó 57-ről 63 százalékra, az ezer szálra vetített adó pedig 64-ről 90 euróra nőne. Ez forintosítva azt jelenti, hogy az adóemelés után például egy 19 szálas Sopianae cigaretta ára több mint felével, nagyjából 780 forintra nőne.

A magyar kormány nem ért egyet az uniós törekvésekkel - közölte Görözdi Zsuzsa pénzügyminisztériumi főosztályvezető múlt hétfőn, a parlament költségvetési bizottsága európai ügyek albizottságának ülésén. Attól tartanak ugyanis, hogy az újabb adóemelés újjáélesztené a már visszaszorított cigarettacsempészetet. Az [origo] megkereste a Pénzügyminisztériumot azzal, hogy fejtsék ki a kormány álláspontját, ám a sajtóosztály ezt elhárította, mondván: egy "nem hivatalos, előzetes kormányálláspont" hangzott el hétfőn, amihez nincs hozzáfűznivalójuk.

Drágább cigi - kevesebb dohányos?

Az EU javaslatának célja, hogy csökkenjen a dohánytermékek fogyasztása, és kisebb legyen az eltérés a dohánytermékek unión belüli árszintjei között - mondta korábban Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa. Úgy vélte, a javaslat elfogadása segíteni fogja a dohánytermékek csempészésének visszaszorítását és a más EU-tagországokban történő vásárlás csökkentését.

Az EU dohányzás visszaszorítására tett törekvéseinek szerves része a jövedéki adó folyamatos emelése. Emellett egyre szigorúbb szabályokat hoznak a dohányfüstmentes környezet kialakítására vonatkozóan - például számos országban munkahelyeken, éttermekben, játszótereken tilos dohányozni -, emellett korlátozzák a cigarettareklámokat is. A Világbank véleménye szerint ezek közül a leghatékonyabb mód a dohányzás visszaszorítására a dohánytermékek árának folyamatos emelése. Adataik szerint ahol jelentősen nőtt a dohánytermékek adója, ott elsősorban a fiatalok körében visszaesett a dohányzás, sőt az idősek körében is csökkent a fogyasztás.

Jelenleg a jövedéki adónak a kiskereskedelmi eladási ár legalább 57 százalékával egyenlő adótehernek kell lennie, összege pedig a keresett márkák esetében nem lehet kevesebb, mint 64 euró ezer szálanként. Ezt változtatnák meg 2014-ig úgy, hogy 57 helyett 63 százalék legyen, a 64 euró helyett pedig 90 euró.

A Világbank felmérése szerint a halálozások 10 százaléka a dohányzás következménye. Ráadásul a dohányosok messze nem fizetik meg azokat a költségeket, amelyeket káros szenvedélyük okoz, mert azok jelentős része az egész társadalmat sújtja. Ezt viszont a Világbank szerint csak részben fedezi a dohányra kivetett adó.

A tanulmány szerint - amelyet a Levegő Munkacsoport is közöl a honlapján - nem igaz az az érvelés sem, miszerint a dohányzás visszaszorításával munkahelyek szűnnének meg. A Világbank szerint az emberek a dohánytermékek helyett más termékeket és szolgáltatásokat vesznek, így egyes munkahelyek száma nő.

A dohányadó emelésével ráadásul az állam is többletbevételhez jut, mert a cigarettafogyasztás visszaszorulása kisebb mértékű, mint az adóemelés mértéke. A tanulmány tagadja a magyar kormány által felvetett érvet is, miszerint a cigaretta árának növelésével nőne a csempészet.

A cigarettacsempészés a leggyakoribb

A lefoglalt csempészáruk közül mindmáig a cigaretta a leggyakoribb - mondta az [origo]-nak Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. "Folyamatosan próbálkoznak, pár éve fokozott volt a cigarettacsempészés, de amióta bevezettük a fokozott ellenőrzést, nagy kiugrások nem tapasztalhatók" - közölte. Így az áremelés se nagyon befolyásolja szerinte a csempészetet. Sipos Jenő szerint manapság már nem nagy tételek csempészésével próbálkoznak az emberek, hanem inkább gyakrabban fordulnak és kisebb tételeket próbálnak átvinni a határon. A keleti határszakaszon mind a zöld határon, mind a vonatokon fokozottan ellenőrzik a határátlépőket, de a Dunán is rendszeresen cirkálnak a járőrhajók - tette hozzá a szóvivő.

A dohányipar tiltakozik

Komlóczi István, az Imperial Tobacco képviselője szerint az adóemelés az újonnan csatlakozott EU-tagországokat sújtaná leginkább, köztük Magyarországot, mert ezekben az országokban magasabb az általános forgalmi adó, mint a régebben csatlakozott nyugat-európai országokban. Így a jelentős különbségek továbbra is megmaradnának az egyes országok között. Komlóczi is a feketepiac előretörését vetítette elő, és megjegyezte, hogy ezért javarészt a kormányzati állásponttal értenek egyet.

Lábody László, a British American Tobacco Brüsszelben dolgozó EU jövedéki igazgatója szerint 2010-től legálisan is meg lehet venni a többi EU-tagállamban is saját fogyasztásra nagyobb mennyiségben a cigarettát, így még csak csempészni sem kell. Jelenleg 200 szál cigaretta hozható be magánfogyasztásra Romániából és Bulgáriából egyszerre, de a korlátozás meg fog szűnni - közölte. Az EU javaslata a cigaretta minimum adózásának emeléséről a régi tagállamok egy részét nem is érintené, egy részét valamennyire, viszont az újabb tagországokat jelentős terhekkel sújtja - állította.

Az árkülönbséget példázva elmondta: egy 20 szálas Marlboro, amely minden országban kapható, júniusban Bulgáriában 1,64 euró volt, Romániában 1,58 euró, Magyarországon 2,51, Ukrajnában 0,69, Litvániában 1,45, Németországban 4,71, Svédországban 5,20 Angliában 6,90, míg Írországban 7,45 euró. Vagyis amint megszűnik az országba behozható cigarettamennyiség korlátozása, olcsóbb külföldről hozni a cigarettát. "Európában a teljes fogyasztás 13 százaléka nem a fogyasztás helyén adózik, és ebből 8 százalék a csempészés. Ahol a legmagasabb az adó, ott a legnagyobb a más országból származó kereskedelem" - tette hozzá Lábody.

A British American Tobacco jövedéki igazgatója szerint a Világbank adatai nem mindenben helytállók. Szerinte például a dohányzás okozta egészségügyi károk pluszköltsége a cigarettát magasan adóztató országokban, mint például Finnország vagy Hollandia, belefér az adóba, vagyis az összbevétel még mindig több, mint az összköltség. Szerinte azt sem bizonyítja semmi, hogy az adó emelése lenne a leghatékonyabb módszere a leszoktatásnak, mint mondta: "egy intézkedéssel nem lehet csodákat tenni".