A legfőbb ügyészig jutott a meggyanúsított riporter ügye

Vágólapra másolva!
Több szervezet tiltakozik az RTL Klub riporterének meggyanúsítása ellen, Gusztos Péter SZDSZ-es politikus a legfőbb ügyészhez, a Fidesz pedig az igazságügy-miniszterhez fordult az ügyben. A riporter ellen azért indult eljárás, mert a rendőrség szerint bűncselekményt követett el, amikor egy riport során rokkantigazolványokhoz jutott hozzá. Bár leleplezte a bűnszervezetet, maga is gyanúsított lett.
Vágólapra másolva!

Több szervezet és politikus is tiltakozik az ellen, hogy a rendőrség eljárást indított az RTL Klub Fókusz című műsorának riportere, Polgár Géza ellen. Az újságírót a rendőrség bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítja, mert egy több hónap alatt felkutatott közvetítő és egy okmányügyintéző segítségével maga is hamis orvosi papírhoz, ezáltal mozgássérült-parkolókártyához jutott. Mindez viszont egy rejtett kamerás forgatás során történt, az újságíró éppen a rokkantigazolványokkal való visszaélésekről készített riportot.

Bár a megszerzett parkolási engedélyt és az elkészített felvételeket még az adásba kerülés előtt leadta a rendőrségen, és feljelentést tett, a rendőrség mégis eljárást indított ellene közokirat-hamisításért. Így előbb kihallgatták az általa leleplezett visszaélések miatt tanúként, majd ő is gyanúsítottá vált.

Politikusok is védik a riportert

Gusztos Péter SZDSZ-es politikus Kovács Tamás legfőbb ügyészhez fordult interpellációval a riporter ügyében. A szabad demokrata frakció helyettes vezetője azt kérdezi a legfőbb ügyésztől, szerinte veszélyes-e a társadalomra az az oknyomozó riporter, aki munkájának eredményével nem jut jogosulatlan előnyhöz, hanem éppen a hatóságok munkáját segíti.

Gusztos szerint "abszurd és elkeserítő" az ügyben "hirtelen támadt ügyészi aktivitás". Gusztos interpellációjában - melyet honlapján hozott nyilvánosságra - megkérdezi, hogy a riporter ellen indított eljárás egy új ügyészségi habitus első jele-e, és lehet-e arra számítani, hogy "a jövőben már a valódi bűnözők ellen is hivatalból eljárást indítanak".

A politikus azért utalt az ügyészségre, mert a BRFK kedd délutáni közleménye szerint az újságírót ügyészségi utasításra gyanúsították meg, bár a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája közleményben tagadta, hogy az ő indítványukra gyanúsították volna meg a riportert. Szerintük csak értékelték a tényállást, de ez "nem köti, csak orientálja" a nyomozó hatóságot a cselekvésre.

A Fidesz Draskovics Tibor rendészeti miniszterhez fordult az ügyben. Szijjártó Péter fideszes szóvivő többek között arra vár választ, hogy mi indokolta a riporter elleni eljárást, és a hatóságok méltányosan jártak-e el. Arra is kíváncsi, a miniszter milyen elégtételt akar adni "a hatóságok munkáját segítő, a rendőrség által ártatlanul meghurcolt riporternek". Draskovics Tibor az RTL Klub esti híradójának telefonon nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben kiderül, hogy a büntető jogszabályok nem értékelik kellően az oknyomozó újságírás eredményeit, akkor változtatni kell ezeken a szabályokon.

Több szervezet is tiltakozik

A riporter meggyanúsítását több szervezet is elítélte. Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője szerint az eset azt mutatja, hogy a magyar igazságszolgáltatási szervek gyakorlatába továbbra sem tartozik bele a sajtószabadság tudatos védelme. A hatóságok nem veszik figyelembe sem a sajtószabadságot védő nemzetközi normákat, sem a magyar alkotmánybíróság korábbi útmutatásait - jelentette ki.

Az eljárás miatt tiltakozott öt média-ügyekkel is foglalkozó szervezet is: a Freedom House Europe, a Független Médiaközpont, a Gőbölyös Soma Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transparency International Magyarország. A szervezetek közös közleménye szerint "rossz üzenetet hordoz", hogy olyan emberrel szemben használják a büntetőjog eszközét, aki éppen a káros folyamatokat akarta bemutatni a nyilvánosságnak, hiszen le akarta leplezni a közokirat-hamisítókat. Szerintük a hasonló eljárások miatt fennáll a veszélye, hogy "a Magyarországon amúgy is gyenge lábakon álló oknyomozó újságírás véglegesen ellehetetlenülhet".