Pénzbüntetést kaptak a paprikabotrány vádlottjai

Vágólapra másolva!
300 ezer és 1 millió forint közötti pénzbüntetésre ítélte a bíróság a paprikabotrányban érintett cégvezetőket fogyasztók megtévesztése miatt. Az ügy 2004-ben pattant ki, amikor kiderült: a piacvezető Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. és egy másik cég hamisított - brazil, dél-afrikai és spanyol őrleménnyel kevert - paprikát hozott forgalomba. A magyar paprikához kevert import őrleménynek túl magas volt a toxintartalma is.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók megtévesztése miatt pénzbüntetésre ítélte a Kecskeméti Városi Bíróság a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. három vezetőjét és a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. ügyvezetőjét. Az ítélet elsőfokú, Novák Csilla bíró 300 ezer forinttól 1 millióig terjedő pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra. A büntetést fogyasztók megtévesztése miatt szabta ki, a többi vádpont alól - visszaélés ártalmas közfogyasztási cikkel, annak gontalan forgalomba hozása - felmentette őket. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész és a vádlottak is gondolkodási időt kértek.

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. 2004-ben összesen 11 tonna olyan fűszerpaprikát hozott forgalomba, amelyhez különböző arányban brazil és spanyol importból származó őrleményt kevert. Ez a mennyiség a cég éves termelésének 0,3 százaléka. A társaság akkor piacvezető volt a hazai fűszerpaprika-termelésben, termékeinek 60 százalékát exportálta. Import paprikához azért kellett folyamodnia a cégnek, mert 2003-ban nagyon kevés fűszerpaprika termett. Az ebből készült őrlemény nem csak kevés, de rossz minőségű is volt - mondta el az indoklásban a bírónő.

A Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. által előállított, a Dél-Afrikai Köztársaságból származó őrleménnyel kevert mennyiség szintén elhanyagolható volt a cég éves termeléséhez képest.

A vádat képviselő kecskeméti ügyészség szerint a négy vádlott úgy hozta forgalomba a külföldről származó paprikát, hogy tudott a jelentős toxintartalomról szóló laboreredményekről. A spanyol és a brazil paprikát magyarral keverve csomagolták, és nem tüntették fel azt, hogy nem a kalocsai tájkörzetből származik a fűszer. A sükösdi kft. ezen kívül a Dél-Afrikai Köztársaságból importált őrleményt magyar paprikával keverve "Eredeti magyar paprika" jelzésű tasakokban juttatta a kiskereskedelembe.

A botrányt a Bács-Kiskun Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás robbantotta ki 2004 augusztusában. Akkor jelentős mennyiségű brazil paprikát foglaltak le Bács-Kiskunban, és a laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a mérgezőanyag-tartalom meghaladja a megengedett értéket.