Csak az örökbefogadottak indították be a képviselőket

Vágólapra másolva!
Nyári fesztiválokon bulizó fiatalok törvényjavaslat-ötletei kerülnek hamarosan a parlamenti bizottságok elé. A rendezvényeken felállított parlamenti sátraknál tizenhárman adtak le olyan ötletet, amelyről Szili Katalin házelnök szerint érdemes elgondolkodni az Országgyűlésben. A fesztiválozók védenék az örökbefogadottak jogait, lecsapnának az alkalmatlan egyetemi tanárokra, környezetvédelmi felelőst állítanának a munkahelyekre, és a költségvetési törvény elfogadásának szigorítására is van elképzelésük.
Vágólapra másolva!

Harminchárom törvényjavaslat-ötletet gyűjtött be a nyáron fesztiválokon bulizó fiataloktól az Oszággyűlés Civil Irodája. A Szigeten, az EFOTT-on és a Szegedi Ifjúsági Napokon felállított parlamenti információs sátornál lehetett javaslatot tenni arra, milyen témájú törvényeket hozzon az országgyűlés. A legjobb ötletek benyújtóit hétfőn fogadta Szili Katalin házelnök a Parlamentben, és megígérte nekik, hogy javaslataikat továbbítja az illetékes bizottságoknak.

Több fesztiválozó is a felsőoktatási szabályok újragondolásával nyúlna bele a parlamenti munkába. Szili ígérete szerint hamarosan az oktatási bizottság elé kerül például a 30 éves Kókai Roland ötlete az oktatási hatékonyság javítására. Kókai szigorúbban fogná a tanárokat, javaslatának lényege, hogy a szemináriumi oktatók kötelesek legyenek felelősséget vállalni a vizsgára bocsátott hallgatók tudásáért. Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy ha a hallgatók 80 százalékának eredménytelen a vizsgája, akkor kizárják a tanárt a felsőoktatásból.

"Minden használható ötletet megtárgyalunk, csak ismerni kéne a részleteket" - mondta az [origo]-nak az oktatási bizottság elnöke, Szabó Zoltán, aki szkeptikus a javaslattal szemben. Szerinte jelenleg az intézmény vállal felelősséget a hallgatók tudásáért, hiszen ha kiderül, hogy nincs valós tudás a kibocsátott diploma mögött, az visszaüt az iskolára: kevesebben fognak oda jelentkezni. Az intézmény pedig - hogy ezt elkerülje - maga vonhatja felelősségre az oktatót, akinek a munkája nem felel meg.

Szabó szerint "annak semmi akadálya", hogy a nyári fesztiválon felvetett szabályt bevezessék az iskolák, de kétséges, hogy törvényi szinten ezt rájuk lehetne-e erőltetni. Az oktatási bizottságnak meg kell majd tárgyalnia a felsőoktatási rendszer bolognai működésének felülvizsgálatára vonatkozó ötletet is, és a tanárok védelmén is elgondolkozhatnak majd a képviselők az egyik fesztiválozó javaslata nyomán.

"Nem lehet mindent törvényekkel szabályozni"

A foglalkoztatási és munkaügyi bizottságnak is adtak munkát a nyári rendezvényeken megfordulók. A 22 éves Debreceni Diána az EFOTT-on azt vetette fel, hogy minden munkahelyen két külön ember lássa el a környezetvédelmi és munkavédelmi teendőket. A környezetvédelmi felelős dolga lenne a működés során keletkező szennyezőanyagok csökkentése, ellenőrzése, valamint a környezetvédelmi stratégia kidolgozása és aktualizálása.

Gúr Nándor, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke szerint vannak ma is olyan törvények, melyek az ötlet munkavédelemre vonatkozó részét kezelik. A száznál több embert foglalkoztató cégeknél most is kell, hogy legyen munkaügyi előadó, de az ennél kisebb kis-és középvállalatoknál "nehéz elképzelni" Gúr szerint, hogy adottak legyenek a feltételek a külön munkavédelmi, külön környezetvédelmi felelős alkalmazására. A bizottság elnöke ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy a fesztiválon felvetett ötlet részben megvalósuljon. "Számításba kell venni azt is, hogy nem lehet mindent törvényekkel szabályozni, ez szemlélet kérdése is".

Az örökbefogadottak jogainak bővítéséről szóló ötlettel kereste meg a Szigeten a parlamenti sátrat egy 23 éves lány, Egri Mária. Az örökbefogadással ne tűnjön el a gyerek előző élete, neve, a gyerek saját akaratából vehesse fel a nevelő család nevét - áll a javaslatában. A törvény most úgy szól, hogy az örökbefogadott gyerek az új családja nevét viseli, sőt a keresztnevét is megváltoztathatják az örökbefogadók, igaz, a gyámhatóság kivételesen megengedheti az eredeti név megtartását. Egri azt is javasolta, hogy -akárcsak az állami gondozottaknak - az örökbefogadott gyerekeknek is biztosítsák nagykorúvá válásukkor az indulótőkét, akár a családot kötelezve, hogy rakjanak nekik félre pénzt.

Támogathatónak tartja az ötletet Török Zsolt, az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság ifjúsági albizottságának elnöke. Szerinte ezzel a javaslattal úgy lehetne védeni egy kisebbség - az örökbefogadottak - jogait, hogy az mások jogait nem sértené.

Forrás: [origo]

Költségvetés és a gumicsirkék jogai

Sok olyan ötlet is készült a fesztiválokon, amelyek visszatérő témák a parlamentben és a közbeszédben. Ilyen az élőlények jogainak védelme, a kisebbségek parlamenti képviselete, a homoszexuálisok házasodása, a közbeszerzési törvény vagy a költségvetési törvény. Ez utóbbi javaslat készítője, a 20 éves Madarász Viktor konkrét számokkal állt elő. Szerinte kétharmados többségre legyen szükség a költségvetési törvény elfogadásához azokban az esetekben, amikor a büdzsé tervezett hiánya másfél százalékponttal vagy annál nagyobb mértékben meghaladja az előző évi hiányt, vagy kettő vagy annál több százalékponttal több az előző előtti év hiányánál. A javaslattal kapcsolatban kerestük Varga Mihályt, a költségvetési bizottság fideszes elnökét, akinek titkárságán visszahívást ígértek, ezt azonban hiába vártuk.

A 20 éves fiúnak a párttámogatási rendszer átalakítására is volt ötlete, eszerint a választási években a pártoknak járó központi támogatás összegét meg kellene háromszorozni.

A harminchárom ötletet leadó fesztiválozó közül összesen tizenháromnak ígérte meg Szili Katalin, hogy a bizottságok elé terjeszti a javaslataikat. A szórásból kiesett "A Sziget örök!" címet viselő és a gumicsirkék jogainak védelmét sürgető ötlet.