Összeszedik a Balatonban felejtett stégeket

Vágólapra másolva!
Balesetveszély miatt kiemelik azt a 130 stéget a Balatonból, amelyeket a gazdáik hagytak a tóban. A felborult stégek veszélyt jelenthetnek a hajósokra és a szörfösökre. A tulajdonosok az építményeiket 40 ezer forintért kaphatják vissza.
Vágólapra másolva!

Csaknem 130 stéget hagytak a Balatonban a gazdáik, ezeket balesetveszély miatt kiemelik - közölte hétfőn Hanga Csaba, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének helyettes vezetője.

A vízügy szakemberei a Balaton északi részén 71, a déli part mentén 58 vízben hagyott stéget találtak, amelyeket még a fagyok beállta előtt eltávolítanak. A szél, illetve a Balaton jegesedése könnyen felborítja, elsodorja a létesítményeket, amelyeknek a fémlábai veszélyt jelentenek a hajósokra, szörfösökre vagy a következő szezon fürdővendégeire.

Az előírások szerint október végéig kell eltávolítani a stégeket a Balatonból, amit sokan elmulasztanak, jelentős költségeket okozva a három-négy hajós flottával dolgozó vízügynek. A tulajdonosok a siófoki telephelyre szállított építményeiket 40 ezer forintos kiemelési díjért kaphatják vissza. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint senki nem jelentkezik a begyűjtött 10-100 ezer forint értékű létesítményekért, így azok egy idő után hulladékgyűjtőbe kerülnek.