Nigériai droghálózat felszámolásában vett részt a BRFK

Vágólapra másolva!
Ausztriában és Magyarországon működő, nigériaiak által szervezett drogterjesztő hálózatot számolt fel a bécsi és a budapesti rendőrség. A drogot Törökországból hozták, és Olaszországba is szállították. Ennek a hálózatnak volt a tagja az a magyar fiatalember, akit Peruban kapcsoltak le a repülőtéren, több mint két kiló kokainnal a bőröndjében.
Vágólapra másolva!

Nigériaiak által szervezett kábítószercsempész-hálózatot derített fel a budapesti és a bécsi rendőrség - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Ródler Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője. A BRFK arra figyelt fel, hogy a Sziget fesztiválon rendszeresen fogtak el kábítószert terjesztő afrikaiakat, és az általuk látogatott szórakozóhelyeken is gyakori a kábítószer-probléma.

November 17-én a perui rendőrség a limai repülőtéren feltartóztatott egy magyar férfit, akinél 2,3 kilogramm kokaint találtak. Az eljárás során kiderült: a férfit egy Johnny vagy Tony becenevű afrikai férfi bízta meg azzal, hogy utazzon előbb Madridba, majd Limába és csempésszen kábítószert.

Ezzel párhuzamosan a rendőrség értesült arról, hogy egy magyar nő kábítószert akar Hollandiából Ausztriába csempészni. Erről a budapesti rendőrök tájékoztatták a bécsi rendőröket, akik november 22-én elfogták a nőt, akinek dupla falú bőröndjében 6,3 kilogramm heroint találtak.

A nő vallomást tett, a budapesti rendőrök pedig elfogták az élettársát, akin keresztül a Peruban feltartóztatott férfi megismerte nigériai megbízóját. A Bécsben elfogott nő élettársa elmondta a rendőröknek: tudott róla, hogy élettársa a Johnny becenevű nigériai férfi megbízásából csempészett kábítószert. Elmondta azt is, hogy pár héttel korábban Törökországból Spanyolországon keresztül Olaszországba szállítottak 4-5 kilogramm heroint, szintén Johnny megbízásából. A BRFK az adatok alapján elfogta a 35 éves nigériai állampolgárt, aki először megpróbált elmenekülni a rendőrök elől, és közben autójával összetört egy trolibuszt. A férfit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A sajtótájékoztatón részt vett a Bécsi Rendőr-főkapitányság két munkatársa: Georg Rabelsteiner, a Nyugat-bécsi Rendőrkapitányság vezetője és Wolfgang Hottowy, a kábítószer-ellenes főosztály vezetője. Ők arról számoltak be, hogy a bécsi rendőrségnek már korábban feltűnt egy, a Südbahnhof közelében lévő internetkávézó, amelyről feltételezték, hogy a nigériai heroin- és kokainterjesztő hálózat központja.

A nyáron arról értesült a bécsi rendőrség, hogy Magyarországra akarnak kábítószert csempészni az elkövetők, ezért felvették a kapcsolatot a BRFK-val, és a továbbiakban együttműködtek a nyomozásban. A bécsi rendőrség kedden fogta el az ügy további nigériai gyanúsítottjait, többek között az internetkávézó tulajdonosát.