Vágólapra másolva!
Nem kap többlettámogatást a BKV az államtól. Nemes Gábor, a vállalat sztrájkbizottságának szóvivője szerint többlettámogatás nélkül műszakilag hamarabb összeomolhat a cég, mint anyagilag, ugyanakkor a csőd elkerülhetetlen. Azt is kijelentette, hogy nem hivatalosan úgy tudják, meg fogják kapni a pluszforrást.
Vágólapra másolva!

Nem kap többlettámogatást a BKV az államtól - közölte a Pénzügyminisztérium szóvivője arra a keddi hírre reagálva, mely szerint pluszpénzekhez juthat a fővárosi közlekedési vállalat. Nemes Gábor, a BKV-nál működő szakszervezetek egy részéből alakult sztrájkbizottság szóvivője szerint többlettámogatás nélkül csődbe juthat a vállalat.

Demszky Gábor főpolgármester egy más témában tartott sajtótájékoztatón arra utalt, hogy a főváros reményei szerint a parlament a költségvetési módosító indítványok között megszavazza azt is, amely plusztámogatáshoz juttatja a BKV-t. A Pénzügyminisztérium szóvivője, Pichler Ferenc azonban leszögezte, az állam nem nyújt többlettámogatást a közlekedési vállalatnak. Mint mondta, a kormány álláspontja szerint a céget a BKV tulajdonosának, a fővárosi önkormányzatnak kell finanszíroznia.

A Hírszerző internetes újság szerint a vállalat még az idén 5-10 milliárd forint többlettámogatást kaphat, jövőre pedig plusz 20-30 milliárd forinttal egészíthetik ki a társaság állami juttatását.

Az állam évente árkiegészítés címén 17 milliárd forintot, normatív támogatásként további 32 milliárd forintot ad a BKV-nak. A fővárosi önkormányzat - tőkepótlás címén - 10 milliárddal támogatja a vállalatot. A cégnek mintegy 42 milliárd forint bevétele származik az eladott jegyekből és bérletekből, viszont a támogatások és a bevételek összege nem éri el a hozzávetőleg 120 milliárd forintos éves működési költséget.

Nemes Gábor szerint csődbe juthat a cég, ha nem kap plusztámogatást az államtól. Szerinte a járművek rossz állapota miatt a BKV műszakilag ráadásul hamarabb összeomolhat, mint anyagilag.

A BKV - zömében buszos - szakszervezetei azt ígérték, hogy december 18-án félnapos sztrájkot tartanak, ha nem teljesülnek követeléseik. A szóvivő szerint kénytelenek lesznek megtartani a sztrájkot, ha elmarad az állami többlettámogatás, ugyanakkor hozzátette: nem hivatalosan úgy tudják, a vállalat megkapja a pluszforrást.