Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem a túró okozta a szalmonellajárványt

Vágólapra másolva!
Mégsem túrótól fertőződtek meg szalmonellával a gyerekek a dél-dunántúli iskolákban és óvodákban. A laboratóriumi vizsgálat nem mutatott ki szalmonellát a barcsi Dráva-Tej termékében.
Vágólapra másolva!

Nem volt szalmonellával fertőzött a túró, melyről korábban azt feltételezték, hogy az okozta a tömeges megbetegedéssel járó szalmonellafertőzést a dél-dunántúli régió több általános iskolájában és óvodájában. A vizsgálat eredménye negatív - közölte szerdán Lövey László, a Somogy Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője.

Összesen 15 mintát vizsgáltak meg, "a minták mindegyike tiszta volt" - mondta el az igazgató. Ezek egy részét az intézményeknek túrót szállító gyártótól, azaz a barcsi Dráva-Tej Kft.-től szerezték be, de gyűjtöttek mintát kereskedelmi forgalomból és olyan nagyobb forgalmazóktól is, amelyek a barcsi tejüzemtől vásároltak. "A laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján elmondható, hogy technológiailag jól dolgozik a Dráva-Tej" - mondta Lövey.

A járvány november 3-án kezdődött, de a somogyi hivatal csak tíznapos késéssel, november 13-án kapott mintát. A dolgozókat november 14-én vizsgálta meg az üzemorvos, székletmintát kért, de a vizsgálati eredmény még nem készült el - tette hozzá Lövey.

A Dél-Dunántúlon a hét elején már csaknem 200 szalmonellás beteget jelentettek öt somogyi iskolából és három pécsi óvodából. Az ÁNTSZ a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal közösen folytatja le a vizsgálatot. Azt már minden érintett közösségben kimutatták, hogy egyértelműen szalmonella okozta a tömeges megbetegedést. Szűcs Mária, a tisztiorvosi szolgálat regionális intézetének főorvosa közölte: pénteken ismertetik a járvánnyal kapcsolatos vizsgálat eredményét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről