Gyurcsány legjobb tanítványa lehet az új miniszter

Vágólapra másolva!
Még be sem töltötte a 33-at, máris miniszteri székbe ülhet Molnár Csaba közlekedési miniszterjelölt. Ismerői tehetségesnek tartják, jó beszédkészségét ellenfelei is elismerik. Politikai törekvései már egyetemista korában egyértelműek voltak, és fiatal kora ellenére kapott már néhány fontos posztot, például rábízták Gyurcsány egyik kulcsprogramját. Annyira kötődik a kormányfőhöz, hogy egy politikai ellenfele szerint már a gesztusait is átvette, egy párttársa szerint pedig épp Gyurcsány hagyhat foltot ígéretes karrierjén.
Vágólapra másolva!

"Azt mondják nálunk, hogy ő Gyurcsány Ferenc legjobb győri tanítványa" - jellemezte a kormányfő által a közlekedési miniszteri posztra felkért Molnár Csabát a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés fideszes elnöke, Szakács Imre. Másként fogalmaztak ugyan az [origo] által megkérdezett szocialisták, de lényegében ugyanazt erősítették meg: Molnár az MSZP-ben úgy van elkönyvelve, mint Gyurcsány embere.

A fiatal politikus - aki december 4-én tölti be a 33. életévét - egy olyan társaság tagja, amelyből az utóbbi időben többen is kulcspozíciókba kerültek Gyurcsány kormányában: Molnár az egyik alelnöke az MSZP Magyar Progresszív Társaság Platformjának, amelynek elnöke Ficsor Ádám, február óta Gyurcsány kabinetfőnöke, másik alelnöke pedig Oláh Lajos, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke, környezetvédelmi államtitkár. A platform tavaly nyári alakuló ülésén a pártelnök-miniszterelnök így méltatta a csapatot: "Barátaim! Mint egy falat kenyérre, akkora szükség van rátok! Rátok, akik hisznek."

Molnár pártbéli karrierje akkor lódult meg látványosan, amikor Gyurcsányt 2004 februárjában az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnökévé választották. Mivel az akkori sportminiszter csak időnként tudott megjelenni a megyében, ezért ügyvezető alelnökként Molnárra, az akkor 28 éves ügyvédjelöltre bízta a mindennapi munkát. Gyurcsány nem sokkal később miniszterelnök lett, és javaslata alapján Molnárt 2005 elején az MSZP legfiatalabb megyei elnökévé választották.

Másfél hónap gondolkodás

Az előző közlekedési miniszter, Szabó Pál október 6-án, a négy halálos áldozatot követelő monorierdői vasúti baleset miatt mondott le. A miniszteri szék másfél hónapon keresztül betöltetlen volt, Gyurcsány csak november 18-án jelentette be, hogy Molnárt, a Bajnai Gordon - Gyurcsány egy másik bizalmi embere - által vezetett Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGK) államtitkárát jelöli miniszternek.

Az elhúzódó jelölés oka egy névtelenséget kérő, a kormányfőhöz közeli forrásunk szerint az volt, hogy kétféle lobbi is harcolt a posztért: régi, megbízható MSZP-sek is hajtottak érte, míg mások azt szerették volna, ha átrendezik a minisztériumot, és tárca nélküli miniszterként Baja Ferenc kapja a hírközlést és az informatikát. "A kormányfő azért most állt elő a jelöltjével, mert megvárta, míg lecsillapodnak a kedélyek. Szerinte közismert Gyurcsányról, hogy hosszútávfutó, arra játszott, hogy előbb-utóbb kifáradnak.

Forrás: MTI
Gyurcsány emberének tartják

"Túlzás, hogy annyira jóban lennének, hogy összejárnának, de mindenképpen mondhatjuk, hogy Molnár a kormányfő bizalmasa" - mondta forrásunk, aki szerint emellett "a pártban is egy tehetséges fiatal politikusnak tartanak, és ez fontos szempont volt". Egy, a pártban és a kormányban is vezető posztot betöltő politikus erről azt mondta, Gyurcsány gesztust tett az MSZP felé azzal, hogy nem kívülről hozott minisztert - ilyen volt többek közt Szabó, aki postaelnökből lett miniszter -, hanem a párt egyik emberét jelölte.

Az ifjú titán

"Nagyon jó véleménnyel vagyok róla. Fiatal, jó kiállású, világosan, kerek mondatokban tud fogalmazni, ez azt jelenti, hogy a fejében is rend van" - jellemezte Molnárt Balogh József, Győr korábbi szocialista polgármestere. Ő 1999-ben figyelt fel az akkor még egyetemista Molnárra, aki már egyetemistaként - előbb tanítóképző főiskolára járt, majd az ELTE jogi karának győri tagozatára, innen átjelentkezett - belevetette magát a közéletbe, számtalan egyesületben vállalt szerepet, és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségébe is bekerült.

"Jó szervező, lelkes fiú volt" - emlékezett egyetemista éveire Szentkuti Károly, aki ma az SZDSZ megyei elnöke. Egy névtelenséget kérő, Molnárt ismerő, egykori győri egyetemista azt mondta, a miniszterjelölt igazi "minden lében kanál" volt, aki egyszerűen nem bírt megülni egy helyben, ráadásul nagyon hamar világossá tette politikai ambícióit is. Balogh szerint a győri pártszervezetben ekkor már sokan voltak a "nyugdíjas veteránok", így mindenki felfigyelt a "tehetséges és törekvő" fiatalemberre.

Forrás: MTI
"Tehetséges és törekvő"

2003-ban már felmerült az is, hogy Molnár legyen a megyei vezető, de "aztán támadt egy még jobb ötletünk, hogy legyen Gyurcsány az elnök" - mondta a volt polgármester. Egy, a megyei közéletet jól ismerő, névtelenséget kérő ellenzéki politikus ezt azzal magyarázta, a helyi érdekek összetalálkoztak Gyurcsány törekvéseivel: a megyei szocialisták fajsúlyos, országosan ismert embert szerettek volna vezetőjüknek, a sportminiszter pedig politikai hátországot keresett, amely segíthette pártkarrierjét. Mivel Gyurcsány a mosonmagyaróvári alapszervezet tagja, logikus választás volt Győr-Moson-Sopron megye.

Molnárnak képviselővé választásáig csak pártbéli tisztsége volt, ezért a polgármester 2005-től maga mellé vette tanácsadónak a városházára, "hogy belelásson a közigazgatási ügyekbe". Ebből utóbb kisebb vita támadt Győrben. Molnár határozott idejű szerződése 2006 október végéig szólt, a helyi Fidesz pedig azért támadta, mert bár májustól parlamenti képviselő lett, továbbra is felvette havi 303 ezer forintos fizetését.

A kormány embere

Bár a 2006-os parlamenti választásokon kis különbséggel, 413 szavazattal lemaradt Szakácstól, a megyei listán bérelt helye volt, rögtön a polgármesteri posztról leköszönő Balogh után. Az MSZP ősszel, az önkormányzati választásokon is alulmaradt, de Molnár bejutott a megyei közgyűlésbe, novemberben pedig a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke lett. A fiatal képviselő épp annak a miniszternek, Lamperth Mónikának a képviselőjeként került a tanácsba, aki októberben azzal nyugtatta az MSZP választmányát, hogy az önkormányzati vereség ellenére sem a Fidesz osztja majd a fejlesztési forrásokat, mert úgy alakítják át a tanácsokat, hogy "erős lehetőséget és mandátumot" biztosítsanak a kormánypárti politikusoknak.

Bár korábban az volt a szokás, hogy választott politikusok - közgyűlési elnökök - vezették a regionális tanácsot, 2006-ban a miniszteri delegáltakkal együtt többségben lévő kormánypártiak Molnár Csabát választották elnöknek. Politikai ellenfele, Szakács Imre szerint a tanács élén Molnár a központi hatalom képviselője lett, a kormány döntéseit kellett helyben elfogadtatnia. Példaként említette, hogy a tanácsnak volt ugyan egy 700 millió forintos kerete útfejlesztésekre, de azokról nem tudtak érdemben dönteni, mert a pénzt a minisztérium már elígérte, sőt, a közútkezelő már meg is kezdte a munkát. A fejlesztési tanácsnak mindössze annyi dolga maradt - állítja Szakács -, hogy utólag jóváhagyja ezt a döntést.

Forrás: MTI
Balogh, Gyurcsány és Molnár a 2006-os kampányban

Az MSZP-ben és a kormányban is vezető posztot betöltő, névtelenséget kérő politikus szerint a fiatal képviselő épp itt bizonyította be, hogy képes nagy felelősséggel járó - a Nyugat-magyarországi Regionális Operatív Programban 122 milliárd forint van előirányozva 2013-ig - munkát is elvégezni. Forrásunk szerint a kormányfő épp a tanácsnál végzett munkája nyomán döntött úgy májusban, hogy Molnár lesz a fejlesztési minisztérium államtitkára.

Néhány hónappal korábban már kapott egy bizalmi feladatot: ő lett a kormányfő által február 18-án bejelentett Új Tulajdonosi Program koordinátora, miniszterelnöki megbízottként. Az ötletet végül elsodorta a gazdasági válság - csak egy 122 milliós kötelezettségvállalás maradt utána, hiszen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már leszerződött a kommunikációs feladatokra -, de ez a megbízás is azt jelzi, hogy Molnár Gyurcsány bizalmi embere, hiszen a programot az MSZP-ben egyértelműen a kormányfő ötleteként tartották számon.

Túl gyors

"Minden pártban vannak gazemberek, de ő korrekt figura, nem egy Zuschlag-féle" - mondta Molnárról egyik egyetemi ismerőse. A kinevezett miniszter még politikai ellenfelei szerint is jó kommunikációs képességekkel rendelkezik, bár Szakács azt mondta, gesztusaiban és szavajárásában is kezd Gyurcsányra hasonlítani. "Sosem volt indulatos, mindig tárgyszerűek voltak a hozzászólásai" - mondta Eörsi Mátyás, az európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnöke, aki szerint csak kevesen érkeznek úgy a testületbe, hogy értenek az EU-s ügyekhez, de Molnár nagyon hamar beletanult.

Villámgyors emelkedése azonban veszélyes is lehet. Az MSZP egyik, névtelenül nyilatkozó vezetője szerint Molnár könnyen beleszédülhet a sikerekbe, ráadásul első ciklusát a parlamentben töltő képviselőként nem is biztos, hogy megvan a kellő tapasztalata egy tárca irányításához. Az sem könnyíti meg a dolgát, hogy közvetlen beosztottja lesz Puch László, az MSZP korábbi pénztárnoka, akit szemmel kell tartania, mert az államtitkár és az apparátus "ha akarja, meg tudja vezetni".

Ráadásul forrásunk szerint Molnár teljesen elkötelezte magát Gyurcsány mellett, így a személyes politikai pályája teljes egészében attól függ, mi lesz a kormányfő sorsa. "Ha ennek a rezsimnek vége", egy bukott miniszterelnök bizalmas minisztere lesz - mondta Molnár párttársa -, míg, ha megmaradt volna államtitkárnak, egy vezetési tapasztalattal is rendelkező fiatal, feltörekvő politikusként kerülhetett volna ki ebből a kormányzati ciklusból.