Molnár Csaba a közlekedési miniszterjelölt

Vágólapra másolva!
Molnár Csabát, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkárát kérte fel közlekedési miniszternek a kormányfő - mondta az [origo]-nak Daróczi Dávid kormányszóvivő. A közlekedési tárca vezetői posztja a monorierdői vonatbaleset óta betöltetlen, akkor mondott le Szabó Pál korábbi miniszter.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Molnár Csabát, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkárát kéri fel közlekedési miniszternek. A kormányfő az MSZP országos elnökségi ülésén jelentette be, hogy Molnár Csabára esett a választása - erősítette meg kedden az [origo]-nak az MTI értesülését Daróczi Dávid kormányszóvivő. Molnárt szerdán kérte fel hivatalosan Gyurcsány.

"Ő volt a legalkalmasabb jelölt" - indokolta a döntést Daróczi. Molnár Csaba államtitkárként eddig gazdasági és fejlesztési ügyekkel foglalkozott. Az infrastrukturával foglalkozó Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) feladatai nagymértékben hasonlítanak az NFGM-nél végzett munkához - tette hozzá. A kormányszóvivő szetrint a miniszterelnök egyeztet Bajnai Gordon gazdasági miniszterrel, mielőtt államtitkárt jelöl Molnár helyére.

Molnár Csaba 1975-ben született, jogászként végzett az ELTE-n. 2008-ban néhány hónapig az Új Tulajdonosi Program miniszterelnöki megbízottja volt, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Honlapján Molnár Csaba kiemeli: megválasztásakor a legfiatalabb MSZP-s megyei elnök volt, akkor mindössze 29 éves.

Az idén 32 éves politikus két éve országgyűlési képviselő, első politikai tisztségeit a Győr-Moson-Sopron megyei MSZP szervezetében viselte. 2006-2008 között a megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője volt, de tevékenykedett a győri polgármester főtanácsadójaként és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként is. Molnár Csaba az MSZP Magyar Progresszív Társaság Platformjának alelnöke is.

A politikus múlt évre vonatkozó, idén januárban leadott vagyonnyilatkozata szerint egy 65 négyzetméteres győri lakással rendelkezik, amit tavalyelőtt nyáron vásárolt. Ugyancsak két évvel ezelőtt vett autót, egy kétliteres dízelmotorral felszerelt Toyota Avensist. A miniszterjelöltnek összesen 2 millió forintos megtakarítása van a vagyonnyilatkozat alapján, egy másik megtakarítása pedig egymillió forintot tesz ki. Ezek mellett Molnár Csabának 11 millió forintos hiteltartozása volt akkor, amikor vagyonnyilatkozatát leadta. A parlamenttől kapott fizetése mellett a győri önkormányzati képviselőségért kapott fizetést, havonta bruttó 174 138 forintot.

A közlekedési miniszteri poszt az október elején történt, négy halálos áldozatot követelő vasúti katasztrófa óta betöltetlen. A baleset estéjén ugyanis lemondott Szabó Pál addigi miniszter - azóta ideiglenesen, ügyvezető miniszterként vezeti a tárcát.

Az elmúlt napokban több lehetséges jelölt neve is felmerült a miniszteri posztra. A jelöltek között volt - sajtóhírek szerint - Tukacs István országgyűlési képviselő, Puch László, a közlekedési tárca államtitkára, Csepi Lajos, a közlekedési tárca szakállamtitkára, Burány Sándor gazdasági államtitkár, Baráth Etele, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója, Kákosy Csaba korábbi gazdasági miniszter, valamint Horváth Zsolt Csaba, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke.