Gyurcsány kész tárgyalni Robert Ficóval

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc és Robert Fico mielőbbi találkozóját sürgette egy televíziós vitában Marek Madaric szlovák kulturális miniszter és Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke. Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva elmondta, a két államfő rendszeresen tart informális megbeszéléseket, Gyurcsány pedig készen áll a csúcstalálkozóra.
Vágólapra másolva!

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfők mielőbbi találkozóját sürgette egy vasárnapi televíziós vitában, ahol vitapartnere, Bugár Béla olyannyira egyetértett vele, hogy azt mondta: ebben a feszült helyzetben a két kormányfőnek hetente, vagy legalább kéthetente kellene találkoznia, mert a helyzet megnyugvása ezt kívánja.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke, a párt parlamenti képviselője azt is felvetette, hogy a magyar-szlovák feszültségeket mérsékelni kívánó folyamatba az Európai Unió e célra akár közvetítőt is delegálhatna.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter vasárnap tett kijelentéseire reagálva Daróczi Dávid kormányszóvivő a távirati irodának azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc többször kijelentette már, hogy fontosnak tartja a csúcstalálkozót szlovák kollégájával, Robert Ficóval. Számos olyan kérdés van ugyanis, amelyekről a két miniszterelnöknek egyeztetnie kell egymással, beleértve a kisebbségek ügyét is.

A kormányszóvivő szerint a csúcstalálkozónak azonban csak akkor van értelme, ha fontos kérdésekben érdemi egyeztetéseket eredményez. Mint mondta, éppen ezért a két kormányfő a csúcstalálkozók előtt informális megbeszéléseket tart, és az elmúlt hónapokban több ilyen találkozó volt: novemberben például kétszer is egyeztettek egymással Varsóban és Brüsszelben. A kormányszóvivő elmondta, Gyurcsány Ferenc szerint a problémákat nem kiélezni, hanem megoldani kell, lehetőleg párbeszéd útján.