Néma maradt a Zsanett-ügy elsőrendű vádlottja

Vágólapra másolva!
Megkezdődött E. Zsanett rendőrök elleni pótmagánvádas pere hétfőn a Fővárosi Bíróságon. A lány továbbra is azt állítja, hogy az őt igazoltató rendőrök megerőszakolták, ezért bíróság elé vitte az ügyet. A hétfői tárgyaláson az elsőrendű vádlott egyetlen kérdésre sem válaszolt.
Vágólapra másolva!

Több bűncselekménnyel vádol E. Zsanett pótmagánvádlóként öt rendőrt abban a büntetőperben, amely hétfőn kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon. A lány továbbra is azt állítja, hogy a rendőrök 2007. május 4-én hajnalban igazoltatták a fővárosban, majd közülük ketten megerőszakolták. A rendőrök ellen az ügyészség tavaly decemberben megszüntette a nyomozást arra hivatkozva, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

A lány ügyvédje, Tuza Péter pótmagánvád benyújtásával érte el, hogy bíróság elé álljanak a rendőrök. A per első, hétfői tárgyalásán ismertették a pótmagánvádat, mely szerint a rendőrök először a be nem kapcsolt biztonsági öv, majd az úti okmányok miatt vonták kérdőre a fiatal lányt, és arra céloztak, hogy pénzzel el lehet intézni az ügyet. A pótmagánvád szerint miután Zsanettnél nem volt pénz, beültették a rendőrautóba, azután egy szűk utcában megálltak, és két rendőr megerőszakolta a lányt.

"Nincs több időnk! Hagyjátok abba! Nem éri meg!" - mondták később a pótmagánvád szerint a rendőrök, és visszavitték autójához a lányt, akit haza is kísértek. Ekkor Zsanettnek még húszezer forintot kellett adnia rendőröknek, akik megfenyegették, hogy "ha beszél, a világ legrosszabb dolga történik vele".

A per elsőrendű vádlottja a hétfői tárgyaláson a bíró egyetlen kérdésére sem válaszolt. A nyomozás során azt vallotta: csak annyi történt, hogy hazavitték a lányt, mert sírt és nem voltak nála az iratai.

A lány az öt rendőrt részben tettesként, részben bűnsegédként vádolja hivatalos személy által elkövetett kötelességszegéssel, hivatalos eljárásban színleléssel elkövetett személyes szabadság megsértésével, erőszakos közösüléssel és súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással.

A rendőröket egy másik eljárásban a szolgálati helyük elhagyása miatt bűnösnek találták, és első fokon, egyelőre nem jogerősen pénzbüntetést, illetve megrovást szabtak ki rájuk. Az E. Zsanett ellen hamis vád miatt indult büntetőeljárást a pótmagánvádas ügy miatt felfüggesztették.