Megkezdődött a gyilkossággal vádolt kaposvári gimnazisták pere

Vágólapra másolva!
Hétfőn elkezdődött annak a két kaposvári gimnazistának a pere, akik a vád szerint májusban brutálisan meggyilkolták osztálytársukat. Ítélethirdetés december elejére várható, a vádlottak akár 15 éves büntetést is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn megkezdődött azoknak a kaposvári gimnazistáknak a pere a kaposvári Somogy Megyei Bíróságon, akik a vádirat szerint előre kitervelten, különös kegyetlenséggel megölték egyik osztálytársukat.

Megbilincselve, fegyveres őrök kíséretében vezették be a két vádlottat a kaposvári tárgyalóterembe. Az MTI szerint egyikük megszeppenve lépett a terembe, másikuk higgadtnak tűnt. Az ügyben Baranya megyei rendőrök nyomoznak, mert az egyik gyanúsított édesapja a Somogy megyei rendőrség állományába tartozó rendőr. A vádlottak előzetes letartóztatásban várták perük kezdetét.

Vadócz Attila bíró zárt tárgyalást rendelt el az eljárás bizonyítási szakaszára, azaz a hétfői és csütörtöki tárgyalásra az ügyész indítványa, illetve a védők és a vádlottak kérése miatt. A hétfői tárgyaláson a vádiratot ismerteti a bíróság, majd a vádlottakat, a 18 tanút és a négy szakértőt hallgatja meg.

A májusi gyilkosság

A vádirat szerint a két 16 éves fiú május 21-én délután, Kaposváron egy elhagyatott tóhoz csalta áldozatát, egy nagyatádi fiút, aki szintén Kaposváron tanult. A fiút kővel, fával és egy vésővel brutálisan bántalmazták, majd az eszméletét vesztett áldozatot a tóba dobták. A rendőrségen tett vallomásuk szerint azért ölték meg korábbi barátjukat, mert "eltávolodott tőlük, lekezelően, nagyképűen viselkedett, agresszíven bánt velük".

A Somogy Megyei Főügyészség csaknem háromezer oldalas nyomozati anyag alapján készítette el a vádiratot. E szerint a vádlottak a bűncselekmény elkövetése előtt egy hónappal határozták el, hogy megölik osztálytársukat. Két héttel a gyilkosság előtt felderítették a tó környékét, és egy gödröt is ástak a holttestnek. Később úgy határoztak, hogy inkább szigetelőszalaggal köveket rögzítenek a fiú testére, és bedobják a tóba. A szigetelőszalagot egy kitalált mesével későbbi áldozatukkal vetették meg a gyilkosság napján. Egy újabb terepszemle során mindent előkészítettek, és gyakorolták, hogy miként ölik meg társukat.

Azzal az ürüggyel csalták a gyanútlan fiút a tóhoz, hogy egy géppisztolyt találtak. Áldozatukat a már odakészített bottal és vésővel ütlegelni kezdték, majd fojtogatták és mellmagasságból súlyos betondarabokat ejtettek az arcára. Az eszméletét elvesztő, de még élő fiút végül a tóba lökték. Az igazságügyi orvos szakértő szerint a bántalmazás vezetett a fiú halálához.

Ítélethirdetés december elején várható. A fiatalokat akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik.