Vágólapra másolva!
Hetvenhét éves korában meghalt Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas író. A pszichológus végzettségű Gyurkovics többek között igazságügyi szakértőként és magyar labdarúgó-válogatott pszichológusaként is tevékenykedett.
Vágólapra másolva!

Hetvenhét éves korában, vasárnap hajnalban meghalt Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas író - közölte az író családja az MTI-vel.

Az írót néhány hete kórházban kezelték, ott érte halál - mondta Gyurkovics Györgyi, az író özvegye. Hozzátette: a temetést a család szűk körben tervezi, de Gyurkovics tisztelőinek lehetőséget kívánnak adni, hogy leróhassák kegyeletüket. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Gyurkovics Tibort saját halottjának tekinti - közölte a tárca sajtóosztálya.

Gyurkovics Tibor 1931-ben született Budapesten. A Wikipédia szerint polgári származása miatt nem vették fel sem az orvosi, sem a jogi egyetemre, és a színiakadémia sem fogadta be. 1955-ben az ELTE-n szerzett pszichológusi oklevelet. 1956-ban a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola forradalmi bizottságának elnöke lett, ezért később meghurcolták és tanári állását is elveszítette.

Egy évig kisegítő iskolai tanárként dolgozott Kőbányán, majd 1958-1960 között vezető pszichológus volt egy gyermekgondozóban. 1960-1968 között volt az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben pszichológus. Itteni tapasztalatai számos regényében és versében megjelentek.

1968-tól írásaiból kezdett élni, bár az írás mellett mással is foglalkozott. A Pest Megyei Bíróság igazságügyi szakértője volt 1966-1970 között, 1988-1992 között a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja. 1991-től a Lyukasóra című tévéműsor állandó résztvevője, 1992-től a Lyukasóra című folyóirat alapítója és szerkesztő bizottsági tagja. 1991-1995 között a Magyar Írókamara társelnöke volt, 1994-ben a magyar labdarúgó-válogatott pszichológusa, 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke.

Verseket 15 éves kora óta - 1946 óta - írt. A Vigília 1958-as májusi számában Rónay György mutatta be költeményeit. Mesterei és példaképei Weöres Sándor és Pilinszky János voltak. Első verseskönyvét 1961-ben adták ki, 49 kötete jelent meg. A versek mellett regényeket, elbeszéléseket, lírai esszéket, színműveket és publicisztikát is írt.