Gyalogosra omlott az Üllői úti homlokzat

Vágólapra másolva!
Egy gyalogost maga alá temetett a bontás alatt álló Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola Üllői úti épületének homlokzata szombaton Budapesten. Több sérült nincs, a bekötőutat teljes szélességében lezárták, az épület tovább omolhat.
Vágólapra másolva!

Egy járókelő meghalt, amikor leomlott a bontás alatt álló Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola Üllői úti épületének homlokzata szombaton délelőtt Budapesten - mondta az [origo]-nak Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. A balesetnek több sérültje nincs.

Az Üllői úttal párhuzamosan futó bekötőutat betemették a törmelékek, ezért két forgalmi sávot a Könyves Kálmán körút és az Üllői út kereszteződésben lezártak, a felüljárón egy sávban halad a forgalom. A helyszín átvizsgálása nem sokkal dél után befejeződött, a felismerhetetlenségig összeroncsolódott férfin kívül más sérültet nem találtak.

Az épület napok óta bontás alatt áll, reggel még végeztek munkálatokat az udvar felőli részen, a szóvivő szerint az omlás idején azonban már nem dolgoztak a területen. A törmelékek leszakították a kerítést, majd a járdára és az útra zúdultak.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A helyszínen tartózkodók hatalmas robbanásról számoltak be, amikor a 600 négyzetméteres alapterületű épület homlokzata leomlott. A félig ledőlt épület tovább omolhat, ezért a környéket lezárták. Arról még nincs döntés, ki és milyen módszerrel bontja el az épületmaradványt.

A helyszínre szombat délután munkaügyi ellenőrök érkeztek, akik meghallgatták a kivitelező cég vezetőit és munkásait a balesetről. Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője elmondta, a kivitelező arról tájékoztatta, hogy a bontást két munkagép végezte és a helyszínt biztosították. A munkavédelmi szakemberek előbb a baleset körülményeit próbálják feltárni, a műszaki vizsgálatra csak ezután kerül sor.

Az Olimpia Csoporté a terület többsége

A Bolyai János Katonai Főiskola területének 90 százalékát több mint fél éve vásárolta meg 5,6 milliárd forintért egy izraeli érdekeltségű cég, az Olimpia Csoport - erről az [origo] szeptemberben írt.

A főiskola azóta már átköltözött a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kampuszára. Az Olimpia Csoport illetékesei szombaton az [origo]-nak nem kívántak nyilatkozni, annyit mondtak, hogy a területet bontásra átadták egy cégnek, ők is csak a hírekből értesültek az omlásról.