Küszöbön a szmogriadós rendelet éles próbája

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a gyakorlatban is alkalmazhatta a főváros a környezetvédelmi tárca friss, szálló porra vonatkozó rendeletét. A szennyezőanyag koncentrációja ugyanis két napon át meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a Városháza tájékoztatást tett közzé, és kérte, kevesebben használják kétütemű járművüket, lehetőleg ne gyújtsák be olajkályhájukat. Nem kizárt, hogy az értékek a riasztási határt is átlépik, ekkor közlekedési korlátozásokat kell bevezetni a rendelet értelmében.
Vágólapra másolva!

A kétütemű motorral működő járművek közlekedésének önkéntes visszafogását, a szén- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, a szilárd- és olajtüzelésű erőművektől pedig 25 százalékkal kisebb szennyezőanyag kibocsátást kér a főváros vezetése a levegő szállópor-koncentrációja miatt - közölte Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója csütörtökön.

Október 25-től hatályos a környezetvédelmi tárca rendelete, amely szerint ha a szálló por elér egy bizonyos szintet a városokban, akkor szmogriadót kell elrendelni. Ha pedig riadó van, akkor drasztikus szigor várható: a járműforgalomtól a gyárakon át a fűtésig sok minden korlátozhatnak.

Csütörtökön először teljesült a rendeletben rögzített egyik feltétel, mivel a légszennyezettség-mérő műszerek a szálló por (PM10) Teleki téren mért adatai két egymást követő napon is meghaladták a tájékoztatási küszöbértéket, ami 75 mikrogramm/köbméter. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint mivel a légköri viszonyok továbbra sem kedveznek a levegőminőség javulásának, ezért a szállópor-koncentrációja a főváros több pontján is meghaladhatja majd a tájékoztatási küszöbértéket. Ha a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben rögzített riasztási küszöbértéket, a 100 mikrogramm/köbmétert is elérné két egymást követő napon át, és a meteorológiai helyzet a következő napon sem javulna, akkor szmogriadót kellene elrendelni Budapesten.

A szállópor-koncentráció növekedése jellemzően az általános őszi, téli meteorológiai helyzet és a közlekedésből eredő terhelés együttes következménye, de kialakulásához hozzájárul a különböző építkezések hosszabb átmeneti hatása is.

A Városháza által kiadott tájékoztató szerint a szállópor-koncentráció lehetséges egészségkárosító hatásai között szerepel a szem kötőhártyájának és a felső légutak nyálkahártyáinak izgatása, a köhögés, a nehéz légzés. Növekszik az asztma, a krónikus légcsőhurut és a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Leginkább a csecsemők, gyermekek és az időskorúak, az aktív és passzív dohányosok, valamint a légúti és keringési betegségben szenvedők tartoznak a veszélyeztetett népességcsoportok közé. A Városháza azt javasolja, hogy a veszélyeztetett emberek kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett utcákat, a szabadban tartózkodást és a szellőztetést.