Kóka meg akarja fúrni a kormány adócsomagját

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ frakcióvezetője, Kóka János szerint pártjának nem szabad megszavaznia a kormány adócsomagját. Kóka azt mondta, adócsökkentésre és a bürokrácia megfékezésére lenne szükség, ezt azonban a csomag nem tartalmazza. Mivel a Fidesz is adócsökkentést akar, kérdés, hogy a kisebbségben kormányzó MSZP hogyan tud elegendő szavazatot szerezni a javaslat elfogadásához.
Vágólapra másolva!

Kóka János hétfőn azt fogja javasolni az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának, hogy ne szavazzák meg a kormány által a jövő évre benyújtott adóterveket - ezt maga a frakcióvezető mondta el vasárnap az MTI-nek. Kóka úgy fogalmazott, hogy a "gyenge és sok sebből vérző költségvetés" elfogadását azért támogatta az SZDSZ frakciója, hogy ezáltal megelőzzenek egy még nagyobb krízist.

Kóka szerint a kormány által benyújtott adócsomag szinte semmit nem tartalmaz azokból a szükséges lépésekből, amelyek előrelendíthetnék a gazdaságot. A frakcióvezető szerint a hazai vállalatok versenyképessége érdekében Magyarországnak is be kell szállnia az adóversenybe. Kóka azt mondta, a recesszió nem kerülhető el, tehát "vagy segítjük a vállalkozókat azzal, hogy csökkentjük a bürokratikus és az adóterheiket, vagy újabb tízezrek kerülnek az utcára".

A Pénzügyminisztérium október végén terjesztette a parlament elé az új adócsomagot, amely szerint a cégeknek jövőre is fizetni kell a különadót, a társasági adó viszont nem emelkedik és az alapja sem változik, a járulékcsökkentés pedig elmarad.

A Fidesz sem támogatja a kormány adópolitikáját, szerintük is adócsökkentésre lenne szükség a gazdaság élénkítése érdekében. Így kérdéses, hogy a kisebbségben kormányzó MSZP képes lesz-e megszerezni az adócsomag elfogadásához szükséges többséget.