Áramdíjról és szerencsejátékról terveznek népszavazást

Vágólapra másolva!
Két népszavazási kezdeményezést fogadott el az Országos Választási Bizottság, 15-öt pedig elutasított hétfői ülésén. Ha elég aláírás gyűlik össze, az áramszolgáltatás alapdíjáról és a szerencsejátékok veszélyességéről szavazhatunk a jövőben.
Vágólapra másolva!

Két magánszemély népszavazási kezdeményezését hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén. A testület által hitelesített egyik aláírásgyűjtő íven a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a jelen népszavazást követő év január 1-jétől a közüzemi villamos energiaszolgáltatás elosztó hálózatra csatlakozó felhasználóinak a szolgáltatás rendelkezésre állásáért ne kelljen elosztói alapdíjat fizetni"?

A másik kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a szerencsejáték szelvényeken és szerencsejáték hirdetéseken szerepeljen a következő szöveg: a túlzásba vitt szerencsejáték mentálhigiénés problémákat okozhat, illetve szenvedélybetegség kialakulásához vezethet".

Az OVB hétfői ülésén a két elfogadott kezdeményezés mellett több aláírásgyűjtő ív hitelesítését elutasította. Így például nem hitelesítették azt az aláírásgyűjtő ívet, amely azt kezdeményezte, hogy az évenkénti nyudíjemeléseknél minden nyugdíjas azonos összegű emelést kapjon.

Más, magánszemélyek által indított népszavazási kezdeményezések arról is megszavaztatták volna a népet, hogy a nemi erőszak utáni abortusz esetén az erőszakot elkövető gyilkossággal is vádolható legyen, hogy az OVB-nek minden népszavazási kezdeményezésre határozatot kelljen hoznia, vagy hogy előrehozott országgyűlési képviselőválasztás legyen. Egy kezdeményezés arról rendezett volna népszavazást, hogy Magyarországon a hitelező bankok ingatlan célú hitelek kamatát megváltoztathassák-e egyoldalúan, ahogy jelenleg teszik.

Az OVB ezekkel az elutasított kérdésekkel együtt összesen 15 elutasító határozatot hozott.