Nem szavaztak a miniszteri fizetések csökkentéséről

Vágólapra másolva!
A szavazásig sem jutott az Országgyűlésben a Fidesz javaslata, miszerint a 2002-es szintre kellene visszaállítani az államtitkárok, miniszterek és a miniszterelnök fizetését. Az ellenzéki párt szerint a szocialisták még napirendre sem engedték venni az állami cégek vezetőinek, valamint azok fizetésének a csökkentését szolgáló javaslatukat.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KDNP támogatja a képviselői költségtérítés 15 százalékos megadóztatásáról szóló szocialista indítványt, ugyanakkor kezdeményezi, hogy a házszabálytól eltéréssel még hétfőn tárgyalja az Országgyűlés azt a két fideszes javaslatot, amely csökkenti a kormánytagok fizetését, és szűkíti az állami cégek felügyelőbizottságait és igazgatótanácsait - közölte Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus szerint, ha a szocialisták végül névszerinti szavazást kérnek a képviselői költségtérítés megadóztatásáról, a Fidesz és a KDNP akkor is igennel fog szavazni. A két ellenzéki párt szerint ugyanakkor nem elégséges a képviselői költségtérítés adóztatása, több lépéssel kellene megalapozni a takarékosságot. Ezért a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen kezdeményezik, hogy házszabálytól eltéréssel tárgyaljon az Országgyűlés két fideszes javaslatot is.

Az egyik az állami vagyonról szóló törvényt módosítja. Ennek lényege, hogy az állami többségi tulajdonban lévő cégek jelenleg héttagú igazgatótanácsait és felügyelőbizottságait háromfősre szűkítenék, a tagok a javadalmazása pedig nem lehetne több a havi bruttó átlagkeresetnél.

A Fidesz másik javaslata a 2002-es szintre állítaná vissza a szakállamtitkárok, államtitkárok, miniszterek és a miniszterelnök fizetését. Ezt a törvénymódosítást eredetileg még 2006-ban kezdeményezték.

Navracsics szerint, ha a szocialisták is komolyan veszik az állami takarékosságot, akkor lehetővé teszik, hogy még hétfőn tárgyaljon ezekről a parlament. A Fidesz és a KDNP a költségvetést megalapozó törvények közül kikéri a 13. havi nyugdíj módosítását, amelyről névszerinti szavazást kérnek kedden, és nemmel szavaznak majd - mondta a politikus.

A frakcióvezető közölte azt is, hogy ismét kezdeményezik a kisebb parlamentről szóló fideszes alkotmánymódosító javaslat napirendre vételét. Hozzátette: remélik, hogy a szocialisták ehhez is hozzájárulnak, ha komolyan gondolják a takarékosságot.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ valószínűleg megszavazza a költségvetést, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: azt lehet látni, hogy az SZDSZ akkor mindig nagyon bátor, amikor nem pénzről és nem pozícióról van szó, amikor azonban igen, akkor általában "szépen, csendben besorolnak a kormánypárt mögé". Most is ez történt - jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a Fidesz és a KDNP december 8-i frakciószövetségi ülésén alakítja ki álláspontját a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Havasiné Orbán Máriáról.