Vágólapra másolva!
Az SZDSZ elégedett lehet azzal, amit elért, és emelt fővel szavazhatja meg a költségvetést - írta blogjában Gyurcsány Ferenc. A szabad demokraták hétfői döntése megmenti a kormányt, de a miniszterelnök szerint az a fontos, hogy a válságos időkben is lesz az országnak költségvetése.
Vágólapra másolva!

"A liberális párt emelt fővel mondhat igent a költségvetésre" - reagált keddi blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra, hogy az SZDSZ hétfőn bejelentette, megszavazza a 2009-es költségvetést. A kormányfő szerint ezután már biztos lehet benne, hogy "az országnak lesz költségvetése ezekben a válságos időkben", illetve a kormánynak is elegendő támogatása lesz a parlamentben.

Gyurcsány korábban többször is kijelentette, hogy lemond, ha elbukik a büdzsé tervezete, így számára az SZDSZ döntése a politikai túlélést is jelenti. A miniszterelnök szerint azonban az SZDSZ is "elégedett lehet azzal, amit elért". A szabad demokraták az elmúlt fél évben a hiány gyors csökkentését helyezték gazdaságpolitikájuk középpontjába - írta Gyurcsány -, és már az idei hiány is kisebb lesz, mint a tervezett. Ezt a célt szolgálja a plafontörvény, illetve a stabilizációs és adóreformalap is, mely szintén szerepelt az SZDSZ javaslatai között.

A kormányfő arról is írt, hogy a költségvetési módosítókról szóló, késő délutánig tartó szavazás miatt kénytelen volt lemondani azt a találkozót, amelyen a blogjából szerkesztett könyvet mutatták volna be. Az ötletgazdáknak Gyurcsány azt üzente, megpróbálja pár napon belül pótolni az elmaradt programot.