Gaskó: Alkotmányellenesen döntött az Alkotmánybíróság

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek tartja a több-biztosítós egészségügyi rendszerről szóló népszavazás tiltását elrendelő alkotmánybírósági döntést Gaskó István. A Liga Szakszervezetek vezetője szerint téved a testület, amikor arra hivatkozik, hogy az egészségbiztosítási rendszerről szóló törvényt időközben hatályon kívül helyezte az Országgyűlés, ezért nincs miről voksolni.
Vágólapra másolva!

A Liga Szakszervezetek szerint alkotmányellenes az Alkotmánybíróság (Ab) döntése, miszerint megsemmisítette a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatban népszavazást elrendelő országgyűlési határozatot. Gaskó István szakszervezeti vezető szerint az Ab-határozatban megfogalmazott érvek nem alaposak, és attól, hogy a citált jogszabályt időközben hatályon kívül helyezte az Országgyűlés, a törvényi helyzet nem változott meg.

Az Ab szerint az alapkérdés az volt, hogy tekinthető-e az országos népszavazás elrendelését érdemben befolyásoló lényeges új körülménynek az a tény, miszerint az Országgyűlés a kérdés hitelesítését követően elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Sőt, a népszavazás elrendelését megelőzően hatályon kívül helyezte azt. Az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy a kérdés tartalma és ezzel együtt a népszavazási kezdeményezésnek a választópolgárok által támogatott célja megváltozott. Emiatt nem lehet népszavazás a kérdésről.

Gaskó szerint viszont amikor felkarolták az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezését (Liga gyűjtötte az aláírásokat), akkor még nem volt törvényileg szabályozva az egészségbiztosítási rendszere. A szakszervezeti vezető szerint a Liga és a népszavazási aláírásgyűjtésben részt vevő szervezetek nem a törvény ellen, hanem egy - nevezetesen a piaci alapon működő - társadalombiztosítási modell ellen csatlakoztak az Albert-féle kezdeményezéshez.

Nem lehet elfogadni azt az érvrendszert, hogy azért nem lehet népszavazást tartani a kérdésről, mert az egészségbiztosítási rendszerről szóló törvényt időközben hatályon kívül helyezte az Országgyűlés - közölte Gaskó. A népszavazáson feltett kérdés a következő lett volna: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?"