Koccanások követik a novemberi hóesését

Vágólapra másolva!
Gyakoriak a kisebb balesetek, koccanások szinte az egész országban a hózáporok miatt. Budapesten este is esik még a hó, de az ország több pontjáról már elvonult a havazás. Az utak sok helyen havasak, csúszósak.
Vágólapra másolva!

Az ország több útja nedves, latyakos, gyakoriak a kisebb balesetek - tudta meg az MTI a rendőrségtől és az Útinformtól szombaton, kora este. Az Útinform szerint a lehűlés következtében jegessé, síkossá vált a burkolat az M6-os autópályán, az M3-as autópályán (a Heves megyei szakaszon), valamint az M8-as autóúton.

Az M3-as autópályán Gödöllőtől csak lépésben lehet haladni. A 8-as főúton Ajkarendek és Veszprém között autók fordultak keresztbe a havas úton. A 10-es főúton Solymártól Dorogig havas, jeges a burkolat, lefagyások vannak, több koccanásos baleset történt.

Jegesedés van az M7-es autópálya 44-es és 49-es kilométer közötti szakaszán a Pest felé vezető sávban. Az érintett útszakaszon több koccanás is történt - közölte az MTI-vel szombaton a rendőrség. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kérése, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg az autópályának ezt a szakaszát az autósok. Az érintett útszakaszon lépésben halad a forgalom.

Az Útinform szerint az M7-esen a Velencei tó és Martonvásár között havasesőtől vizes, latyakos a burkolat, a Siófok és a főváros közötti szakaszon síkosságmentesítőt is kellett szórni, hogy lefagyásokat megelőzzék.

Megszűnt a havazás Győr-Moson-Sopron megyében az M1-es autópálya vonalán, de a pálya és a környező utak burkolata nedves. A korábbi havazástól latyakosak az utak Győr és Kisbér térségében, illetve letaposott havasak a mellékutak Mosonmagyaróvárnál.

Veszprém megyében Pápa térségében intenzíven havazik, a látótávolság száz méter alá csökkent. Székesfehérvár, Vác és Esztergom közelében szállingózik a hó, Dobogókőn pedig havas, jeges az út, nehézkes a közlekedés, csakúgy, mint a 10-es főút Pest megyei szakaszán - közölte az Útinform.

Nedvesek, csúszósak, helyenként jegesek az utak a főváros környékén, ahol este hét órakor változó intenzitással esik a hó - jelentették az MTI tudósítói, akik több kisebb balesetről, gépkocsik árokba csúszásáról is beszámoltak.

Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia - novemberi tél

Németországban hatalmas hóviharokkal, hófúvásokkal és több helyütt orkánerejű széllel köszöntött be a tél a hét végén. Péntekről szombatra virradó éjjel a hőmérséklet szinte az egész országban jóval fagypont alá süllyedt, és szombat délelőttre is alig emelkedett nulla fok fölé.

A hatóságok közlése szerint az ország több pontján a hatalmas hóesés és a szélvihar következtében súlyos fennakadások voltak a közúti és a vasúti közlekedésben. Legtöbb helyen kidőlt fák akadályozták a forgalmat. Az ország középső részén a hatalmas szél háztetőket szakított le, és jelentős anyagi károkat okozott.

Sűrű havazással, s helyenként majdnem óránkénti száz kilométer sebességű szélviharral megérkezett a tél Csehországba és Szlovákiába is. A cseh hegyvidékeken lehullott első nagyobb mennyiségű hó csúszóssá tette az utakat, s kisebb-nagyobb fennakadásokat okozott a közúti közlekedésben. Nagyobb problémák csak a Cseh-Morva-fennsíkon (Vysocina) voltak, ahol a péntek délutáni csúcsforgalomban számos baleset történt, s több helyen hosszú kocsisorok alakultak ki.

Erős havazással és heves széllökésekkel köszöntött be a tél Ausztriában. A szombatra virradó éjszaka a meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően tetemes mennyiségű hó hullott az ország nyugati és középső részén, de a keleti területeken is gondot okoznak már a csúszós utak. Vorarlbergben több hegyi szakaszt lezártak a forgalom elől, és sok helyütt elrendelték a hólánc használat. A nyugati tartomány egyes vidékein a hótakaró vastagsága eléri a fél métert. A hegyekben hármas fokozatúra növelték a lavinaveszélyt, akárcsak Salzburg tartomány síparadicsomaiban.