Eltemették a nagycsécsi támadás áldozatait

Vágólapra másolva!
Nagycsécsen hétfőn eltemették a múlt heti fegyveres támadás áldozatait. A szertartáson cigány vezetők mellett jelen volt Draskovics Tibor rendészeti miniszter is, aki azt mondta, minden erővel kézre kell keríteni az elkövetőket. A temetés idején sok rendőr volt a településen.
Vágólapra másolva!

Eltemették az egy héttel ezelőtti nagycsécsi támadás két roma áldozatát hétfő délután a Borsod megyei településen. A szertartáson megyei és országos roma vezetők mellett megjelent Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is. A 43 éves cigány férfi és 40 éves húga akkor vesztette életét, amikor múlt hétfőn kevéssel éjfél után ismeretlenek megtámadták a falu szélén lévő házukat.

A támadók Molotov-koktéllal felgyújtották a házat, és az ablakon keresztül lőtték le a két embert, akik azonnal meghaltak, az asszony férje könnyebben megsérült. A szemben lévő házra szintén Molotov-koktélt dobtak és rálőttek, de ott nem sérült meg senki.

Hétfő délután a nagycsécsi temetőben rendezett katolikus szertartáson mintegy 300 ember vett részt. Draskovics mellett ott volt Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselő, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői, Gulyás Ottó, a település független polgármestere és több környékbeli és megyei cigány kisebbségi önkormányzati vezető.

A temetés ideje alatt fokozott volt a rendőri jelenlét a faluban, a község számos pontján rendőrök posztoltak. A szertartás után Draskovics újságíróknak azt mondta, fontosnak tartotta, hogy ott legyen a temetésen, mert úgy gondolta, meg kell mutatni: a "sunyi, gyáva bűncselekmény" áldozatává vált emberek számíthatnak a társadalmi szolidaritásra. Minden erővel kézre kell keríteni az elkövetőket - jelentette ki.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: az OCÖ és a magyarországi cigányság fekete betűvel írja be naptárába november 3-át, amikor két ember értelmetlen erőszak áldozata lett. Az OCÖ elnöke azt mondta, bíznak abban, hogy a rendőrség a lehető legrövidebb idő alatt elfogja a gyilkosokat, mert mint fogalmazott, "amíg ilyen emberek szabadlábon vannak, egyetlen roma sem lehet biztonságban". Az ügyben a rendőrség tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, roma szervezetek pedig további kétmillió forintot ajánlottak fel.