Vágólapra másolva!
Támogatni fogja kedden a kormány által készített költségvetést az SZDSZ frakciója - jelentették be a párt hétfő délutáni frakcióülése után. A szabad demokraták vezetői már a hétvégén kialakították erről szóló véleményüket, de a végső szót a frakció mondta ki. A költségvetés megszavazásával Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is megmenti az SZDSZ, ő ugyanis korábban azt mondta, lemond, ha bukik a büdzsé.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután az SZDSZ-frakció megállapodott abban, hogy támogatni fogja a jövő évi költségvetés tervezetét a parlamentben. A szabad demokraták támogatása nélkül a kisebbségben kormányzó MSZP aligha tudná átvinni a jövő évi büdzsé tervezetét, amelynek fő számairól kedden szavaz az Országgyűlés. Ha nem menne át a büdzsé tervezete, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondana - legalábbis augusztus végén még ezt ígérte egy nyilatkozatában.

Ez várhatóan nem történik meg, ugyanis az SZDSZ frakciója rábólintott a tervezetre: a frakcióülés után közölték, hogy nem a kormányt, hanem az országot akarják segíteni ezzel. A döntés nem okozott meglepetést, mivel a párt Országos Ügyvivő Testülete szombaton már kialakította álláspontját, és a párt vezetői már akkor pozitívan nyilatkoztak a tervezetről.

AZ SZDSZ szerint siker, hogy ellenzéki pártként három javaslatuk (hiánycsökkentés, plafontörvény, stabilizációs és adóreform alap) is bekerült a költségvetésbe. A hétvégi nyilatkozatok szerint ezeknek a sikereknek és "az ország gazdasági stabilitásához fűződő érdekének" figyelembevételével alakították ki a költségvetéssel kapcsolatos véleményüket; a hétfői döntés után pedig szintén ezzel indokolták a költségvetési törvény támogatását.

Mindenki számított rá

A hétvégén Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke is arról beszélt, hogy a költségvetés valószínűleg át fog menni a parlamentben. A legnagyobb ellenzéki párt képviselője szerint Gyurcsány Ferenc "mindent megtesz" a többi parlamenti párt támogatásáért, így a "függetlennek mondott" képviselők, az SZDSZ és az MDF is igennel szavazhat. Szerinte ugyanakkor egy ilyen döntés azt jelentené, hogy a szabad demokraták burkoltan visszatértek a kormánykoalícióba.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke közben hétfőn közölte, rendkívül veszélyesnek tartja a jövő évi költségvetést, amely szerinte a szociális katasztrófa kockázatát is magában rejti. "Kockáztatunk munkahelyeket, nyugdíjakat és az emberek biztos megélhetését is" - fogalmazott Orbán.

Gyurcsány Ferenc hétfő déli blogbejegyzésében ugyanakkor optimista volt; mint írta, az elmúlt hetek tárgyalásai alapján többségre számít a parlamentben. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy a kormány által készített költségvetési javaslat szerinte az egyetlen érdemi alternatíva a parlament előtt.

Gyurcsány a Fidesz szemére vetette, hogy nem mutatott másfajta irányt, nem készített az MSZP elképzelésétől eltérő, "részletesen kimunkált forgatókönyvet". A kormányfő blogján egyben azt is megjegyzi, hogy ha a parlament elfogadja a költségvetést, az szerinte legalább annyira a legnagyobb ellenzéki párt kudarca, mint amennyire a kormány sikere.