Büntethetővé tenné az uzsorát a kormány

Vágólapra másolva!
Ismét bevezetnék az uzsora-bűncselekmény fogalmát a kormány. A büntető törvénykönyv tervezett módosításával akár három év szabadságvesztést is kaphatna az, aki mások szorult helyzetét kihasználva hoz függő helyzetbe másokat. Draskovics Tibor szerint a javaslatot minden párt támogatja, így gyorsan elfogadhatja a parlament.
Vágólapra másolva!

A kormány még ezen a héten benyújtja a Btk. módosítására vonatkozó javaslatát az Országgyűlésnek, amellyel ismét bevezetnék az uzsora-bűncselekmény fogalmát - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A bűncselekmény elkövetését akár három év szabadságvesztéssel is sújthatnák, bűnszövetkezetben való elkövetésért pedig öt év járna.

A módosítás rögzítené, hogy aki más szorult helyzetét kihasználva olyan aránytalan szerződést köt, amelyben a szolgáltatás és ellenszolgáltatás között feltűnő a különbség, és ezzel nehéz anyagi helyzetbe hozza, vagy tartja a sértettet, bűncselekményt valósít meg. Az uzsora-bűncselekményt akkor szankcionálnák, ha azt valaki legalább két alkalommal követi el.

A miniszter szerint a rendelkezés világos és egyértelmű válasz egy új és a társadalom egészét fenyegető jelenségre. Kérdésre válaszolva Draskovics azt mondta, hogy a törvény nem szabályozza, milyen kamat számít uzsorának, az aránytalanság mértékét a bírói gyakorlatra bízzák. A miniszter kitért arra is: a Btk. csak egy eszköz ebben a küzdelemben, a legfontosabb, hogy a sértettek megpróbálják elkerülni az ilyen helyzeteket.

Draskovics szerint az előzetes konzultációk alapján a parlament egésze támogatja a javaslatot. A kormány kezdeményezi azt is, hogy rendkívüli eljárásban tárgyaljon róla az Országgyűlés. A szaktárca ezzel egyidejűleg több ponton kezdeményezi a polgári törvénykönyv módosítását is. Így például állami és önkormányzati szervek nem köthetnének olyan szerződéseket, amelyek kizárnák adott esetben a kamat, késedelmi kamat fizetését.