Vádat emeltek a volt FVM-államtitkár ellen

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaéléssel vádolta meg az ügyészség Benedek Fülöpöt, a Földművelési Minisztérium volt szakállamtitkárát, a titkárságvezetőjét és a Fejér megyei földhivatal egykori vezetőjét. Az ügyészség benyújtotta a vádiratot, a per a Fejér Megyei Bíróságon lesz.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés bűntettének elkövetésével vádolta meg a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt szakállamtitkárát, a minisztériumi titkárságvezetőt és bűnsegédként a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetőjét - közölte az ügyészség szóvivője, Várhomokiné Rabi Noémi. A vádiratot benyújtották a Fejér Megyei Bírósághoz.

A nyomozóügyészség egy 201 hektáros pákozdi ingatlant érintő nyilvántartási ügyben folytatott nyomozást Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, az agrártárca volt szakállamtitkára ügyében. Benedek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, valamint a földhivatalok felügyeletéért is felelős volt. Az ügyészség bizonyítékai szerint a volt szakállamtitkár - a titkárságát vezető beosztottja közreműködésével -, "hivatali hatáskörét túllépve, több esetben a visszaélt hivatali helyzetével."

A szövevényes ügy előzménye, hogy egy székesfehérvári vállalkozó norvég befektető bevonásával a Velencei-hegységhez tartozó Pákozd körzetében levő 201 hektáros területen golfpálya és rekreációs központ építését tervezte. Ennek az volt az akadálya, hogy az ingatlan a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelésében állt, s bár honvédelmi célra már nem használták, a tárca továbbra is a kezelésében akarta tartani és hasznosítani. Annak érdekében, hogy a területen a tervezett beruházás mégis megvalósuljon, több lépcsős eljárás folyt.

A területet a volt szakállamtitkár személyes kezdeményezésére a HM 2006 márciusában átadta a Nemzeti Földalapnak, az illetékes székesfehérvári körzeti földhivatal pedig a jogszabályoknak megfelelően megállapította a már nem honvédelmi rendeltetésű ingatlan eredeti művelési ágát, s a nyilvántartásba bejegyezte. A termőföldet pedig pályázat útján értékesítették a székesfehérvári vállalkozónak.

Az ügyészség szerint Benedek intézte el, hogy az állami tulajdonú, természetvédelmi rendeltetésű terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, és mint művelés alól kivont föld, külföldi befektető számára alkalmassá váljon gazdasági beruházásra.