Emelik a romák elleni támadások nyomravezetői díjait

Vágólapra másolva!
Tovább emelte a rendőrség a romák elleni támadások ügyében felajánlott nyomravezetői díjakat: eddig csak a nagycsécsi és pécsi támadások ügyében ígértek 10-10 millió forintot, mostantól a többi támadás ügyében is 1-1 millió forint jár. Csütörtök estig azonban senki nem jelentkezett be a rendőrségnél.
Vágólapra másolva!

A rendőrség 10-10 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a nagycsécsi és pécsi támadások felderítéséhez, a díjakat azonban csütörtökön kibővítették: 1-1 millió forintot kapnak azok a nyomravezetők, akik segítenek felderíteni további tizennégy, romák elleni támadást. Ezekben az esetekben nem sérült meg senki, csak támadásokról volt szó.

Az újabb nyomravezetői díjakról Bencze József országos rendőrfőkapitány az ATV esti műsorában beszélt. A zokban az ügyekben, ahol romák sérelmére követtek el támadást, nem lehetett, és nem lehet kizárni, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, hogy van esetleg etnikai indíttatás - magyarázta. Bencze azt mondta, a nyomozással kapcsolatban "több esetben nagyon bíztató jel van, a legfrissebb esetekben is van előrehaladás".

Csütörtök estig egyetlen bejelentés sem érkezett az ügyekkel kapcsolatban - közölte Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója.

A romák elleni támadások kivizsgálására szerdán országos nyomozócsoportot hozott létre az ORFK, ennek tagjai között vannak a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei is. Ezt a pécsi gyilkosság után jelentették be, ahol két ember meghalt, mert valaki kézigránátot dobott be az ablakukon.