Áldozatvállaló kedvében van az MSZP-frakció

Vágólapra másolva!
Állítólag elszánt az MSZP-frakció, hogy a képviselői fizetések csökkentésével vállalnak részt a megszorításokból, ennek pontos módjáról kedden kezdenek tárgyalni. Az ötletek közt szerepel a bruttósítás, a tízszázalékos lefaragás vagy egy hónap kihagyása. A törvény kétharmados, de aki akarja, egyszerűen megkérheti a hivatalt, hogy kevesebbet utaljanak neki.
Vágólapra másolva!

A képviselők fizetésének és költségtérítésének esetleges csökkentéséről tárgyalnak - a költségvetés és az adótörvények mellett - kedden este az MSZP országgyűlési frakciójának informális ülésén. "Megvan a politikai akarat az áldozatvállalásra, hasonló mértékűre, mint amit a közszférában dolgozóknak kell elviselniük" - mondta az [origo]-nak Mesterházy Attila, a párt frakcióvezető helyettese.

A frakció vezetése korábban arra kérte a képviselőket, gondolkodjanak azon, milyen alternatívák lehetnének arra, hogy a képviselők is részt vállaljanak a megszorításokból és az ő illetményük is csökkenjen 8 százalékkal - körülbelül ennyi kiesést jelent a 13. havi illetmény elmaradása. Reálértéken egyébként csökken a képviselők alapilletménye azzal, hogy a tervek szerint jövőre nem emelkedik a köztisztviselői illetményalap.

Több javaslattal érkezik a frakcióülésre Göndör István frakcióvezető-helyettes, aki azt mondta, az elmúlt napokban számtalan éles hangú e-mailt kapott, amelyekben választók azt követelték, hogy a képviselők mondjanak le az egyébként nem is létező 13. havi illetményükről. Göndör szerint ma már senki nem emlékszik rá, de 2006-ban, közvetlenül a választások után egyszer már jelentősen mérsékelték a képviselők költségtérítését.

A 2006-os módosítás - amit majdnem teljes konszenzussal, 310 igen szavazattal fogadtak el - jelentősen csökkentette egyes képviselők költségtérítését, például azokét, akik önkormányzati vezetőként is kaptak térítést. Egy polgármester-képviselő tehát ebben a ciklusban csak az alapdíj 50 százalékát, körülbelül 112 ezer forint átalányt kap havonta a korábbi 336 000 forint helyett. Az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója korábban azt mondta, a módosítások évi 100 millió forint spórolást jelentenek.

A további lefaragásra Göndör szerint alternatíva lehetne, ha a képviselők lemondanának az alapdíjuk 10 százalékáról (23 ezer forintról), vagy egy havi teljes illetményükről, ami hasonló mértékű megszorítás lenne, mint a közalkalmazottak 13. havi bérének elvétele. A frakcióvezető-helyettes szerint ugyanakkor az lett volna a jó megoldás - amit már egyszer fel is vetettek, de a Fidesz nem fogadta el -, hogy a ma alapilletményből, pótlékokból és költségtérítésből álló tiszteletdíjat egybeolvasztották és megadóztatták volna.

A képviselők jogállásáról, illetve fizetéséről szóló törvény módosításához kétharmados többség kell, így ehhez meg kellene nyerni az ellenzéket is. Nem muszáj azonban a csökkentést törvényben rögzíteni, van egy másik lehetőség is: a képviselők önként is lemondhatna díjazásuk egy részéről, és kérhetik az Országgyűlés Hivatalát, hogy a kisebb összeget folyósítsa nekik.